• Zveřejněno: 06.12.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Některé zboží a služby možná podraží kvůli zvýšení DPH. Přesuny do vyšší sazby daně navrhne v úsporném balíčku pro rok 2024 ministerstvo financí. V České televizi to prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V desetiprocentním pásmu by, podle něho, měly zůstat jen služby a výrobky, které plní nezpochybnitelnou sociální úlohu. Vyšší zdanění některých zboží nebo služeb navrhla vládě i Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Po schválení rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun má ministr financí Zbyněk Stanjura nový úkol, to je vyjednat v koalici snížení deficitu pro rok 2024 aspoň o 70 miliard korun. Příjmy by mohl zvýšit právě přesun některých položek do vyšší sazby DPH.

„Ano, je to jedna z věcí, o které budeme debatovat a myslím, že u té druhé snížené sazby musí být nesporný sociální dopad, pozitivní sociální dopad takto snížené sazby,“ uvedl Zbyněk Stanjura. „Určitě je na stole revize dvou snížených sazeb. Já si pamatuji debatu, když vznikala ta druhá snížená sazba. Tehdy já jsem byl proti, protože ten systém je tím pádem složitější,“ řekl ministr financí.

Podle zpravodajství České televize revizi sazby DPH podporuje i NERV. Zdůvodňuje to tím, že nejnižší daňová sazba, podle názoru oslovených odborníků, neodůvodněně zahrnuje i nová umělecká díla, řezané květiny, sauny, solária nebo svoz odpadu. Plán na přesun sazeb DPH má podporu premiéra Petra Fialy (ODS). „Debata bude samozřejmě na stole o všem, o všech otázkách, ať už se to týká DPH nebo spotřebních daní,“ okomentoval tyto úvahy vládní koalice premiér Fiala.

I koaliční partneři jsou o návrhu ministra financi Zbyňka Stanjury ochotni jednat. „My bychom chtěli jenom ty citlivé komodity, které je potřeba zvážit, dát do té nejnižší sazby,“ uvedl předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN). Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové v současné době diskuse o rozložení daní probíhá v rámci expertních týmů vládní koalice.

Česká televize dále vysvětlila, že Češi platí tři sazby DPH. Nejvyšší 21procentní sazba pokrývá většinu zboží a služeb, od oblečení až po elektřinu. Stát následně daní 15 procenty třeba potraviny, nejnižší 10procentní daň je například u léků, stravování a ubytování

Podle informací České televize vládní koalice diskutuje například o tom, že by zpátky do vyšší sazby vrátila některé položky, které stát přesunul do 10tiprocentní DPH v průběhu covidového roku 2020. Z 15 na 10 procent bylo tehdy sníženo zdanění například stravovacích služeb, vodného a stočného nebo úklidových prací, později i ubytovacích služeb, kulturních i sportovních akcí a také u vstupného do saun, parních lázní či solných jeskyní. Důvodem tohoto rozhodnutí, o snížení DPH u těchto služeb, byla pomoc podnikatelům s dopady pandemie.

Podle Josefa Bernarda se tam v této době zařadily služby, pro něž to tehdy mělo význam, a dnes se k tomu již nikdo, podle něho, nevrací. Jako příklad uvedl lázeňství.

Ve zpravodajství České televize bylo dále uvedeno, že z nejvyšší sazby spadly do nejnižší kadeřnické služby, opravy obuvi, oděvů, kol a také točené pivo. Argumentem tehdy bylo zavádění EET, přičemž evidenci EET ale Poslanecká sněmovna před týdnem zrušila.

„Možná mě napadá položka jako je například DPH na časopisy a na noviny, to si třeba umím představit, že o tom jsme schopní se bavit,“ uvedl k tomu vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí a životního prostřední Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Další položkou, která by mohla zdražit, jsou třeba řezané květiny. U nich teď stát vybírá 15 procent, koalice zvažuje přeřazení do 21procentní sazby. „Já jsem v minulém volebním období přemýšlel, kdo v tom má ten byznys, že zrovna řezané květiny mají speciální sazbu,“ uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Politická opozice ve Sněmovně však nesouhlasí. „Já jako ministryně financí jsem to prosadila, zvedli jsme pro to ruku, neumím si představit, že bychom udělali takový myšlenkový veletoč, že bychom chtěli tyto položky zvyšovat,“ řekla místopředsedkyně a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Spíše bychom naopak měli některé položky přesunout do těch nižších sazeb, aby třeba také občané nemuseli kvůli těm nižším cenám, kvůli té nižší DPH třeba jezdit do Polska nakupovat ať už pohonné hmoty nebo potraviny,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Česká televize zároveň dodala, že DPH je po sociálním pojištění druhým největším příjmem rozpočtu. Jen v příštím roce, díky ní, vláda plánuje vybrat 381 miliard korun. Přeřazení některých položek do vyšší sazby může přinést státu miliardy korun, výraznější růst sazeb až desítky miliard korun ročně.

Vládní koalice se chce na zvýšení některých daní dohodnout nejpozději na jaře. Poslanci by pak měli o daňových změnách ve sněmovně definitivně hlasovat během příštího podzimu.

  • Zdroj: Česká televize