• Zveřejněno: 24.07.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Deset milionů korun navíc poskytne Ministerstvo zemědělství na projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol. Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství chce tímto způsobem podpořit distribuci zdravé výživy do menších škol, které mají méně než 150 žáků. Návrh v pondělí schválila vláda.

Vzhledem k tomu, že dodávky ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků do menších škol je nákladnější, je cílem nově navýšené dotace udržet zájem dodavatelů nadále zásobovat menší školy v odlehlejších regionech.

„Mnohé malé školy jsou do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol zapojeny už léta. Naším záměrem je, aby se ho účastnily i nadále. Praxe totiž ukázala, že závoz do menších škol je nákladnější, proto na něj chceme poskytnout vyšší částku, aby všichni žáci měli stejnou možnost posílit své zdravé stravovací návyky. Zároveň tak podpoříme dodávku ovoce, mléka a zeleniny od místních zemědělců a mlékařů,“ prohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle odhadů se v menších základních školách učí přibližně 200 tisíc žáků. Zvýšená sazba na jednu porci by se podle návrhu Ministerstva zemědělství měla zvednout o 1 korunu. Zároveň by u větších škol nad 150 žáků měla s ohledem na kalkulaci distribučních nákladů sazba klesnout o 0,10 korun na porci. Minimum jsou dvě porce na žáka za měsíc, většinou ale dostávají měsíčně čtyři porce. Celkově by tak podpora na projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol vzrostla o 10 milionů korun.

„Veškeré navýšené náklady, tedy deset milionů korun, budou zcela pokryty z rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství,“ dále uvedl ministr Miroslav Toman.

Cílem projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol je především zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků a vytvoření zdravých stravovacích návyků ve výživě dětí.

Ve školním roce 2018/2019 jde na projekt téměř 646 milionů korun (z toho přibližně 156 milionů z rozpočtu Evropské unie a 490 milionů z rozpočtu České republiky). Do projektu Ovoce a zelenina do škol je zapojeno 3.964 základních škol, což je 95 % ze všech základních škol na území ČR. Projekt se týká celkem 920.992 žáků. Projektu Mléko do škol se účastní 3.619 škol, tedy 86,7 % ze všech škol v ČR. Současně se týká 832.868 žáků. To je opravdu hodně, vezmeme-li v úvahu, že v České republice je celkem 4.172 základních škol a učí se v nich 944.246 žáků.