• Zveřejněno: 31.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nebudeme chtít sloučit ministerstvo zemědělství se životním prostředím, shodli se straničtí zemědělští odborníci v diskusi na agrosalonu Země živitelka. Naopak prosazují vyšší spolufinancování evropského Programu rozvoje venkova, který v současnosti republika kofinancuje z 35 procent. Podle zprávy ČTK debatu uspořádala Agrární komora ČR ve spolupráci se Zemědělským svazem ČR, partnerem akce bylo vydavatelství odborných časopisů a knižních publikací Profi Press.

Slučování rezortů odmítl europoslanec Ivan David (SPD), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Rovněž koalice Pirátů a Starostů by také nebyla pro slučování, podle jejího zástupce Pavla Čížka by ale bylo potřeba vytvořit koordinační skupiny pro lepší spolupráci obou resortů. Poslanci Petr Bendl (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Jaroslav Faltýnek (ANO) všichni ve shodě řekli, že by pro slučování nebyli.

U kofinancování evropského programu by si Jaroslav Faltýnek přál, aby byla na úrovni okolních zemí, tedy mezi 55 a 60 procenty. Není si ale jistý, že se ve státním rozpočtu najde dost peněz pro zvýšení na tuto úroveň. Také podle Ivana Davida by také mělo být kofinancování vyšší než v současnosti.

"Všichni si přejeme maximum, ale střílet tady od boku procenta, to by bylo velmi populistické," řekl Petr Bendl. Podle něho jsou v ČR obrovské regionální rozdíly, například mezi rozvojem venkova v pohraničí a v centrálních částech státu.

V tiskové zprávě se dále uvádí, že evropský rozvojový program přináší zemědělcům v takzvaném druhém pilíři evropské zemědělské politiky, tedy Programu rozvoje venkova, peníze na investice. V prvním pilíři zemědělci získávají peníze například na dotace na plochu nebo na pěstování některých plodin. Ze současného Programu rozvoje venkova mohli zemědělci, potravináři a lesníci čerpat do roku 2020 až 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu byl 35 procent, zbytek byly evropské zdroje. V diskusi na agrosalonu Země živitelka zaznělo, že Agrární komora ČR chce, aby v dalším období stát spolufinancoval evropský rozvojový program alespoň ze 60 procent.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, ČTK