• Zveřejněno: 03.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR navrhuje pro příští rok růst minimální mzdy zhruba o deset procent, tedy o 1 350 korun na 14 700 korun. Po dnešním jednání s odbory to na tiskovém brífinku oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Současně uvedla, že platy ve veřejné správě by, podle představ ČSSD, měly zvednout o 5,2 procenta.

Za odbory dnes, s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (CSSD) a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), jednali předseda ČMKOS Josef Středula a předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula k průběhu dnešního jednání mj. sdělil, že ČMKOS požaduje zvýšení minimální mzdy na 15.000 korun s tím, že o růstu dalších výdělků chtějí odbory dál jednat.

"My si představujeme (ČSSD) růst platů minimálně na úrovni růstu HDP a k pokrytí inflace o 5,2 procenta. Minimální mzda by se podle propočtů ministerstva práce, aby se pokryly rostoucí životní náklady a omezily výdaje na dávky, měla zvýšit o deset procent, tedy o 1350 korun," uvedla Jana Maláčová. Zároveň konstatovala, že o zvýšení minimální mzdy a platů bude jednat vládní koalice. Termín tohoto jednání mezi hnutím ANO a ČSSD, podle ní, ještě není stanoven. Tripartita by se měla kvůli růstu platů sejít 9. září, kvůli návrhu rozpočtu na příští rok pak o týden později.

Odbory spojují vyjednávání o platech s debatou o minimální mzdě, za kterou pracuje kolem 150.000 lidí. Předáci požadují zvýšení o 1650 korun. Ovšem, na růst platů ve veřejném sektoru mají představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) odlišný pohled. ČMKOS požaduje, jak dnes zdůraznil Josef Středula, pro učitele přidání o 15 procent, pro neučitelské profese a zdravotníky o deset procent a pro ostatní o osm procent, a to do tarifů, tedy do základu příjmu, ne do odměn. Usiluje také o zrušení platové tabulky pro nejhůř placené. Polepšili by si tak třeba pracovníci v kultuře či sociálních službách.

"Naše požadavky nejsou nad rámec státního rozpočtu a nikdy nebyly. Není naše chyba, že se mezitím rozdělilo 18 miliard korun. Jsme připraveni hledat kompromis. Potřebujeme ale jednací čas a všechny u jednacího stolu," konstatoval Josef Středula. Narážel tak na nedávné posílení rozpočtů jednotlivých resortů po jednání ministrů a ministryň se šéfkou státní pokladny právě o 18 miliard.

Naproti tomu předseda druhé největší odborové centrály u nás, tj. Asociace samostatných odborů, Bohumír Dufek uvedl, že výraznějším zvýšením příjmů lidí, kteří vydělávají nejméně, ASO souhlasí. Spolu s ČMKOS Asociace samostatných odborů poukazuje na to, že řada platových stupňů v nejnižší tabulce je dokonce pod hranicí minimální mzdy. "Navýšení o pět procent u nejnižších kategorií zaměstnanců je pro nás neakceptovatelné," prohlásil předseda ASO Bohumír Dufek. Ostatním zaměstnancům pak ASO navrhuje přidat do tarifů 1500 korun, a to všem stejně.

V závěru tiskového brífinku promluvil i ministr kultury Lubomír Zaorálek, který poukázal na skutečnost, že platy zaměstnanců, kteří pracují v rezortu kultury, jsou velmi nízké. Z jeho proslovu vyplynulo, že lidé, kteří pracují v oblasti kultury, jako jsou knihovny apod., tyto pracovní pozice opouštějí a hledají si lépe placené zaměstnání jinde. To by se, podle něho, mělo změnit a lidé, kteří pracují v této sféře, by měli být i náležitě finančně odměněni.