• Zveřejněno: 06.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Česká republika neustoupí od mimořádných kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. Podle zpravodajství České televize o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) po středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Evropská komise přitom na Prahu už minulý týden naléhala, aby kontroly zrušila. Česká strana to odmítla.
„Informoval jsem ho o aktuální situaci v České republice, o včerejším (úterním) rozhovoru s polským ministrem (zemědělství Janem Krzysztofem) Ardanowským a o závazcích, které polská strana dala,“ sdělil ministr Miroslav Toman po jednání s eurokomisařem.
Jediným konkrétním závěrem schůzky byla dohoda, že se ministr Miroslav spolu s polským protějškem sejdou na trojstranném jednání během zasedání Rady EU v Bruselu 18. března. České úřady se podle ministra rozhodnou až po vyhodnocení slíbených polských kroků, zda budou dostatečné.
Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka.
Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.
Polské pověsti uškodil i nález salmonely v polské zásilce drůbežího masa v lounském skladu Petr Novotný – Gastroplus. Ve středu veterináři potvrdili výskyt salmonely i v jiných šaržích mraženého masa od společnosti Inter-Natural 2000. Šlo celkem o čtyři tuny. Toto maso se však k českým spotřebitelům nedostalo, protože zásilka byla ve skladu pozastavena od minulého týdne.
Naopak většina z první části polské zásilky masa se salmonelou skončila na talířích Čechů.
„Již minulý týden Státní veterinární správa (SVS) informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky, která měla celkem zhruba 4,5 tuny, byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou,“ uvedl k tomu nyní mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Potraviny vyráběné v Polsku jsou bezpečné a Češi je rádi kupují, přesvědčoval polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v rozhovoru, který ve středu otiskl list Gazeta Polska. V tomto interview naznačil, že za snahami vytlačit polské potraviny z českého trhu mohou být zájmy českých firem, a nepřímo poukázal na to, že majitelem jednoho z největších koncernů je český premiér Andrej Babiš. Babišův holding je nyní ve svěřenském fondu. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky se polský ministr snaží odvést pozornost od problémů s polskými potravinami jiným, mylným směrem.
„Češi vzhledem ke kvalitě a ceně léta rádi kupují polské potraviny. Avšak tato země se dávno snaží zvětšit vlastní zemědělskou výrobu. Možná právě proto se nás snaží vytlačit z trhu. Nakonec majitelem jednoho z největších zpracovatelských koncernů v Česku je předseda vlády této země,“ uvedl polský ministr Jan Krzysztof Ardanowski v odpovědi na dotaz ohledně českých mimořádných kontrol polského masa, aniž by jmenovitě zmínil Agrofert a Andreje Babiše. Zároveň dodal, že neví, kteří Češi léta rádi kupují polské potraviny. „Od svých zákazníků dobře víme, že již dlouho upřednostňují potraviny s českým původem,“ poznamenal mluvčí Karel Hnazelka.