• Zveřejněno: 06.03.2018

V rámci projektu „Zvýšení účinnosti ochrany zaměstnanců při určování množství práce a pracovního tempa“ (č. TB03MPSV013), který řešil od února 2015 do konce roku 2016 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i., s finanční podporou Technologické agentury ČR, byla vypracována Metodika pro určování adekvátnosti množství práce a pracovního tempa.

Problematika určování množství práce a pracovního tempa je obecně upravena v § 300 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů:

(1) Zaměstnavatel je povinen při určení množství požadované práce a pracovního tempa vzít v úvahu fyziologické a neuropsychické možnosti zaměstnance, předpisy k zajištění BOZP a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech. Množství požadované práce a pracovní tempo je možné určit také normou spotřeby práce.
(2) Zaměstnavatel je povinen zabezpečit, aby podmínky podle odstavce 1, popřípadě norma spotřeby práce, byla-li jím určena, byly vytvořeny před zahájením práce.
(3) Množství požadované práce a pracovní tempo, popřípadě zavedení nebo změnu normy spotřeby práce určuje zaměstnavatel, nejsou-li sjednány v kolektivní smlouvě, po projednání s odborovou organizací.

Cílem této metodiky je v návaznosti na § 300 zákoníku práce blíže specifikovat a stanovit systém pro určování množství práce a pracovního tempa v podnikové praxi a pro kontrolu adekvátnosti nastavení. Dává doporučení zaměstnavatelům pro přístup v dané oblasti pro veškeré pracovní pozice napříč odvětvími.

Metodiku pro určování adekvátnosti množství práce a pracovního tempa najdete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

 

  • Zdroj: bozpinfo.cz