• Zveřejněno: 12.07.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude vládnout s důvěrou Poslanecké Sněmovny. Při hlasování jej včera, ve středu 11. července, při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česká republika má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb, které se konaly loni v říjnu.

Podle ČTK vláda ČR získala ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. K zisku důvěry stačilo kabinetu dostat 99 hlasů.

Bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec se z jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě omluvil, protože, jak uvedl, nemohl kabinet podpořit kvůli svému svědomí. Koalici chyběl také hlas Jiřího Maška (ANO), který je v Austrálii a omluvil se z rodinných důvodů. Nehlasoval ani Zdeněk Ondráček z KSČM. Z opozičního tábora chyběl jen Petr Pávek (STAN).

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl na dotaz ČTK, že neví, proč poslanec Zdeněk Ondráček chyběl.

Včerejší hlasování poslanců o důvěře druhému kabinetu premiéra Andreje Babiše se uskutečnilo 264. den od sněmovních voleb.

Jednání Poslanecké sněmovny, jak bylo vidět z televizního přenosu, začalo po deváté hodině ráno. Vládu přišel do dolní komory podpořit prezident Miloš Zeman, který vyjádřil naději, že poslanci důvěru kabinetu vysloví. Poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání. Zároveň vyzdvihl, že programové prohlášení vlády obsahuje dlouhodobý investiční program. Česká republika, podle něj, potřebuje především investice do infrastruktury a energetiky. Znovu se také vyslovil pro stavbu vodního kanálu propojující řeky Dunaj, Odru a Labe. Kriticky se vyjádřil k plánům v rozvoji energetiky ve vládním prohlášení, neboť jsou jaksi neurčité, nedotažené z hlediska, kde se na jejich realizaci vezmou potřebné finance. Zmínil rovněž nejasnosti kolem rozšíření jaderných elektráren Dukovany a Temelín a vymezil se proti plánům na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Prezident také kritizoval, že rozpočet je i v době růstu v minusu. On sám by podpořil vyrovnaný rozpočet.

Po prezidentovi Miloši Zemanovi vystoupil s téměř dvouhodinovým projevem premiér Andrej Babiš, který podrobně vysvětlil přítomným poslancům programové prohlášení vlády ČR.

Poté následovala debata poslanců, která trvala více než 14. hodin, než vláda ČR, vedená premiérem Andrejem Babišem, dostala důvěru Poslanecké sněmovny.