• Zveřejněno: 30.12.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká ekonomika prožívá stále ještě dobré období, v prvních třech čtvrtletích roku 2019 rostla o více než 2,5 procenta. Průměrná mzda překročila hranici 34 tisíc korun a nezaměstnanost zůstává nízká. Podle někdejšího guvernéra České národní banky Miroslava Singera to byl to velmi dobrý rok, na němž je těžké hledat něco vysloveně těžkého. Prohlásil to v pátek 27. prosince v rozhovoru pro Český rozhlas.

Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding, je optimistický i v pohledu do budoucna, a to navzdory recesi, která hrozí sousednímu Německu. Česká ekonomika totiž může po jistou dobu růst díky domácí spotřebě. Zároveň ve svém rozhovoru uvedl, že Česká republika je nejprůmyslovější zemí Evropy. Zdůraznil, že klíčový je především automobilový průmysl, který ovšem v příštích letech nejspíše čekají velké změny v souvislosti s nástupem elektromobility. Podle něho jde o zásadní změnu, kdy výrobní kapacity naší hlavní automobilky jsou již z jedné třetiny zainteresované na změně způsobu výroby. Sice neví, jestli je to pro Českou republiku tak velká hrozba, jak někteří ekonomové uvádějí, ale pro automobilky je to další důvod hledat efektivní způsob výroby, a ten je ve východní Evropě, nikoliv v Evropě západní. Zároveň podotkl, že české republice se v posledních letech podařilo - v kupní síle obyvatelstva - dohnat některé západoevropské země, například Španělsko, což je ovšem dané i tím, že západní Evropa stagnuje. Zemím jako je Německo se prý ale dlouhodobě nemůžeme rovnat.

V další části svého rozhovoru pro Český rozhlas Miroslav Singer zkritizoval pomalou výstavbu naší infrastruktury. Konstatoval, že zatímco před 20 lety jsme patřili k zemím s nejlepší infrastrukturou ze všech nových ekonomik, v současnosti už to neplatí. Podle něho Česká republika „trpí systém, který infrastrukturu staví zoufale pomalu“. Současně poukázal na skutečnost, že do řady českých měst se spíše než autem, vyplatí jet vlakem. Přičemž k tomuto výsledku naše republika dospěla tím, se velmi zpomalila výstavba dálnic. Přitom se neinvestovaly peníze do výstavby železniční infrastruktury, takže v současné době jezdí vyprodané vlky z Prahy do Brna stejně rychle, jako před 20 lety, to je za dvě hodiny a čtyřicet minut.

Dalším problémem České republiky je, podle Miroslav Singera, nedostatečná výstavba bytů, kvůli které roste cena nemovitostí v Praze a v dalších velkých městech. Podle něho je přirozeně, že se do Prahy, jako hlavního města, chtějí stěhovat lidé z jiných částí republiky, ale problém spočívá v tom, že Praha není schopna vyprodukovat dostatek bytů pro přirozenou reprodukci samotných Pražanů. Zároveň k tomu dodal, že při průměrné životnosti 100 let je v hlavním městě třeba ročně postavit minimálně 6000 bytů, ale staví se jen asi 4500. Přitom si developeři stěžují i na zpřísňování regulací a norem, průměrná cena bytů tak prý jen kvůli tomu vzrostla za posledních 10 let o půl milionu korun.

  • Zdroj: Český rozhlas