• Zveřejněno: 02.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká ekonomika se loni propadla o 5,6 procenta, nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky. Podle zpravodajství České televize to ve zveřejněném zpřesněném odhadu potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve čtvrtém kvartále loňského roku klesl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 4,7 procenta, zatímco mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta.

Předběžný odhad statistiků z počátku února s poklesem o 5,6 procenta za celý loňský rok počítal. Meziroční propad v posledním čtvrtletí odhadovali na pět procent a mezikvartální nárůst na 0,3 procenta.

Podle ČSÚ výkon české ekonomiky v minulém roce klesl o 5,6 procenta, nejvíce v novodobé historii. Nejvýrazněji k poklesu, o 2,2 procentního bodu, přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a dále průmysl o 2,1 procentního bodu. Na straně poptávky byly, podle statistiků, hlavním faktorem nižší investice a spotřební výdaje domácností.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností loni klesly o více než pět procent. Tvorba hrubého fixního kapitálu za celý rok 2020 byla, podle statistiků, o 8,5 procenta nižší než v roce 2019. Klesaly především investice do dopravních prostředků a strojního vybavení.

Naopak výdaje vládních institucí loni vzrostly, a to o 2,9 procenta. Zásluhu na tom měly především rychle rostoucí kolektivní spotřební výdaje.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Naposledy zaznamenala česká ekonomika pokles v roce 2012. O rok později stagnovala a v letech 2014 až 2019 pokaždé rostla.

  • Zdroj: Česká televize, ČSÚ