• Zveřejněno: 13.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

V posledních týdnech KSČM, která toleruje menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, vznesla vůči vládě, kterou vede premiér Andrej Babiš řadu nových požadavků, aby svoji toleranci vůči této vládě i nadále zastávala. Televize CNN Prima NEWS v této souvislosti uvedla, že ve čtvrtek vznesla KSČM požadavek na pět týdnů zákonné dovolené. To je spolu s požadavkem na progresivní zdanění firem něco, co prosazuje i ČSSD. Ačkoli má tedy KSČM smlouvu o toleranci s ANO, podporu pro některé své nápady zřejmě najde nejdříve u sociálních demokratů, uvádí ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS.

„Všechno, co KSČM požaduje, je už dávno v programu ČSSD. Tudíž pokud je podmínkou KSČM pro toleranci vlády plnění sociálnědemokratického programu, nemáme s tím problém,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček na dotaz, jak se ČSSD staví k návrhu na pět týdnů dovolené a druhou sazbu daně z příjmů právnických osob. Podobně se, podle CNN Prima NEWS, vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Oproti tomu zástupce hnutí ANO a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v reakci pro CNN Prima NEWS odmítla, že by ANO zvýšilo daně. „Zatížit firmy vyšším zdaněním v době, kdy budou mnohdy bojovat o svoji holou existenci, je pro nás nepřijatelné,“ řekla.

Daň z příjmu právnických osob je nyní na 19 procentech. KSČM už před čtyřmi lety navrhla, aby tato sazba platila pro firemní zisky do deseti milionů, nad tuto částku už by se odvádělo 25 procent. Zda bude letošní návrh podobný, se teprve uvidí, protože detaily sdělí KSČM nejdříve hnutí ANO, ja ve své zprávě dodává televize CNN Prima NEWS.

Redakce CNN Prima NEWS při této příležitosti oslovila několik českých ekonomů a zeptala se jich na jejich názor. Ti se ve své podstatě shodli, že návrh na progresivní zdanění prospěšný není. Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček je dokonce označil za nebezpečný. Podle něho jde o to, že vyšší zdanění firem bud snižovat konkurenceschopnost České republiky v očích zahraničních investorů. „Ti raději podnikají v zemích s nízkým daňovým zatížením,“ uvedl. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy další sazba daně komplikuje daňový systém. „Žádoucí je spíše snižování počtu sazeb. Nemyslím si, že je to dobrý nápad,“ sdělil Lukáš Kovanda.

Televize CNN Prima NEWS dále uvedla, že KSČM toleruje současnou vládu od počátku jejího vzniku, jinak by v Poslencké sněmovně neměla dost hlasů. Původně šla KSČM do tolerance se sedmi požadavky a pravidelně vyhodnocuje, zda jsou plněny. Podle CNN Prima NEWS je tedy KSČM nejblíže vládě za dobu své novodobé existence po roce 1989, neboť do roku 2018 byli totiž čistě opoziční stranou. Přičemž z této „nové role“ chce „vytěžit“ co nejvíce, což otevřeně deklarujeí. „Když už máme postavení toleranční strany, snažíme se dělat věci ve prospěch občanů,“ řekl nedávno pro CNN Prima NEWS předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS