• Zveřejněno: 20.11.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Práce zdravotní sestry patří mezi nejproblematičtěji obsazovanou pozici na pracovním trhu. Vyplývá to z dat za období od letošního srpna do října společnosti LMC, která České televizi poskytl analytik firmy Tomáš Ervín Dombrovský. Podle ekonoma Petra Pelce ze společnosti Cyrrus se také změnilo chování lidí na trhu práce. Obavy z možného propouštění se projevily na klesajícím zájmu měnit práci a rostoucí loajalitě vůči stávajícímu zaměstnavateli, řekl.

Poptávka po zdravotních sestrách od srpna do října v meziročním srovnání výrazně vzrostla. Na jeden inzerát na pracovních portálech Jobs.cz a Práce.cz připadá za měsíc průměrně ale pouze 5,5 odpovědi za 30 dní. Vyplývá to z dat společnosti LMC, pod kterou oba servery patří. Ačkoliv je toto číslo meziročně vyšší, je podle analytika společnosti Tomáše Ervína Dombrovského stále nízké. Vyšší počet reakcí je totiž daný i nárůstem množství volných lidí na pracovním trhu.

„Na pozici zdravotní sestry bylo poměrně málo reakcí už před pandemií. Je to jeden z těch těžko obsaditelných oborů. Ale tehdy ta poptávka nebyla tolik vyhrocená,“ řekl Tomáš Dombrovský. Zatímco v drtivé většině oborů počet nabídek klesá, tady vzrostl téměř o tři desítky procent. „Nejsou to jen zdravotní sestry v nemocnicích, ale v některých případech i v domovech s pečovatelskou službou. Je vidět, že ti lidé tam extrémně scházejí,“ dodal analytik společnosti LMC.

Nárůst nabízených pozic zažívají také specializovaní manuální pracovníci. Podle Tomáše Dombrovského jsou totiž zaměstnavatelé v důsledku odlivu zahraničních zaměstnanců nuceni tento výpadek nahrazovat těmi tuzemskými. Podle dat ze serveru Práce.cz dosahuje například meziroční nárůst nabízených míst na pozici operátorů výroby 29,4 procenta. Pro dělnické pozice je tento nárůst 24,7 procenta.

„Na těchto pozicích, kde vlivem epidemie zmizeli zahraniční pracovníci, je pro část lidí, kteří jsou dnes bez práce, obrovská bariéra. Tou je směnný provoz, horší dostupnost za město, časové možnosti a určitá kvalifikační bariéra,“ vyjmenoval některé z důvodů neobsazení míst Tomáš Dombrovský.

Fakt, že se struktura obsazovaných pozic v důsledku koronavirové krize změnila, potvrzuje také ekonom analytické společnosti Cyrrus Petr Pelc. „Letošní pandemie koronaviru do značné míry změnila poměry na trhu práce. Dříve hojně vyhledávané pozice v automobilovém průmyslu ztratily na atraktivitě,“ uvedl Petr Pelc.

Nejvýraznější pokles nabízených pozic zaznamenala podle dat LMC gastronomie. Proti předchozímu roku ubylo na portálu Práce.cz nabídek na pozici kuchař o 43,1 procenta. Zájem o tuto práci ale výrazně vzrostl, proti loňskému roku o 121,3 procenta.

Ještě výrazněji se situace podle stejného zdroje promítla v oboru číšník/servírka. Nabídek na takovou pozici ubylo ve srovnání s loňským rokem na portále Práce.cz o 58,3 procenta. Hlásilo se na ni přitom o 163,4 procenta více uchazečů.

Podle Petra Pelce se ale aktuální situace promítá i do formy úvazků. „V některých odvětvích firmy více preferují brigádníky před náborem nových zaměstnanců. Nejvíce je to patrné ve výrobních firmách, odvětví logistiky, maloobchodu nebo call centrech,“ poznamenal ekonom Petr Pelc.

Na nabídky brigád navíc aktuálně reagují vyšší počty lidí než za běžného stavu. Nárůst registruje například portál Fajn-brigády.cz. „Za září a říjen 2020 byl nárůst v zájmu o brigády ještě výraznější než na jaře. Uchazeči odpovídali na inzeráty o 30 procent více než ve stejném období minulého roku,“ vyčíslil jednatel společnosti Daniel Hrtáň. Na jaře přitom meziroční nárůst odpovědí na inzeráty čítal 23 procent.

Do svých řad sháněli v září zaměstnavatelé na webu Fajn-bigády.cz, podle Daniela Hrtáně, nejčastěji brigádníky na pozici prodavaček a uklízeček. „Výrazný zájem byl také o lektory kroužků a kurzů. Ten v říjnu vzhledem k celostátním omezením opadl a zvýšila se poptávka po lidech na pozici kurýr, doručovatel,“ vyjmenoval Daniel Hrtáň.

„Práce kurýra, vývojáře softwaru, nebo specialisty ve farmacii patří v současné době mezi nejžádanější,“ potvrdil ekonom Petr Pelc. Důvodem je boom on-line nákupů. Podle Pelce patří kurýři během pandemie k nejčastěji poptávaným profesím. „Lze předpokládat, že tento zájem bude i do budoucna pokračovat. Vysoká vytíženost e-shopů, běžná v období předvánoční špičky, se stala v posledních měsících každodenní realitou. Zákazníci si zvykli na častější on-line nákupy a ve větším objemu,“ nastínil ekonom Petr Pelc.

Podle Petra Pelce ve srovnání s obdobím před koronavirem výrazně klesl zájem Čechů o změnu zaměstnání. Bojí se totiž opouštět jistoty, které ve firmách mají. „Zaměstnanci ze zasažených oborů si naopak musí dočasně zvykat na jinou práci. Právě kvůli těmto lidem je aktuálně vyšší procento uchazečů o nové zaměstnání ve srovnání s jarním obdobím letošního roku,“ vysvětlil Petr Pelc. Podle analytika Tomáše Dombrovského nutnost změny práce v důsledku koronavirové krize v České republice zažilo osm procent lidí.

Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na 3,7 procenta, v předchozích třech měsících dosahovala 3,8 procenta. V evidenci úřadů práce v České republice bylo ke konci října 271.685 nezaměstnaných, nejméně od letošního června. Zároveň je to nejvyšší říjnová hodnota od roku 2016.

Snížení nezaměstnanosti v říjnu odpovídá standardnímu sezonnímu vývoji. Navíc k poklesu počtu nezaměstnaných přispělo i oživení ekonomiky v letních měsících, uvolnění opatření proti epidemii koronaviru a především podpůrné vládní programy typu Anitivirus. Shodují se na tom mnozí ekonomové. Od prosince je podle nich ale možné počítat s postupným růstem nezaměstnanosti.

  • Zdroj: Česká televize