• Zveřejněno: 30.10.2019
S elektronickými neschopenkami se počítá už od ledna 2020. Jen pár měsíců před ostrým startem se ale s námitkami ozývají praktici: projekt nešetří čas, papíry zůstanou.

Má jít o další várku administrativy, kterou chce ministerstvo práce a sociálních věcí díky technologickému pokroku zredukovat. Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti má v elektronické podobě přinést lepší propojení mezi pojištěnci, Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ), lékaři a zaměstnavateli.

„Změní se i způsob, jak se zaměstnavatel dozví o dočasné pracovní neschopnosti svého zaměstnance. Pojištěnec už nebude muset předávat doklady zaměstnavateli, náhrada mzdy i nemocenské mu přijde automaticky. Nemocnému dál zůstane v papírové podobě jen průkaz práce neschopného,” hlásí správa.

Přípravy projektu teď míří do finále, od začátku listopadu se lékařské softwary budou napojovat na systém eNeschopenky, od ledna už má vše běžet v plném provozu. S kritikou se ale pět minut před dvanáctou ozývají praktičtí lékaři. Podle nich je projekt nedotažený a místo úspory času přinese další zátěž.

„Současné e-neschopenky jsou dalším typickým příkladem elektronizace na český způsob a rozhodně nejsou plně elektronické. Nadále budeme muset část neschopenky tisknout, a dokonce vypisovat ručně,” vzkázal šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ministryni Janě Maláčové, pod jejíž resort projekt spadá. Podle něj musí poslední stranu neschopenky lékař vytisknout a ručně do ní vypisovat údaje, které se odesílají i elektronicky. Jde proto o polotovar, který čas neušetří.

Podle praktiků by se měla e-neschopenka stát co nejdříve plně elektronickou. Pacient by dostal kód pro přihlášení do aplikace a měl by svou neschopenku vždy k dispozici.

Tvrzení praktiků ale MPSV odmítá a pozastavuje se i nad tím, že s námitkami přichází až teď. Projekt podle mluvčí Barbary Hanousek Eckhardové doprovázela intenzivní jednání nejen s lékaři, ale i odbornými sdruženími.

„Není pravda, že lékař bude muset část neschopenky vypisovat ručně. Od ledna 2020 bude rozhodování plně elektronické. Pouze průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce bude v tištěné podobě, a to z důvodu, aby nemocný měl kdykoli k dispozici všechny údaje o své pracovní neschopnosti, především kdy se má dostavit na další kontrolu,” uvedla. Prostor by měl podle ní být i pro případné zrušení omylem vystavené neschopenky.

Peníze pro lékaře

Resort odráží také kritiku mířící na nedostatečnou prozkoušenost systému. „Proběhlo testování externí komunikace spolu s 34 vývojáři z 18 společností, které vytvářejí specializovaný software pro nemocnice a ordinace lékařů. Nově se zapojují vývojáři mzdových a personálních systémů,” dodala mluvčí.

Praktikům ale nevadí pouze technická stránka věci. Jde také o peníze. Není totiž jasné, kdo bude vedení pracovní neschopnosti hradit. Odpověď na tuto otázku si mezi sebou zatím jednotliví aktéři přehazují jako horký brambor.

Praktici požadují, aby jim úkony proplácelo ministerstvo práce, stejně jako je tomu u ostatní administrativy, kterou stát lékařům ukládá. Maláčová ale tvrdí, že jde o zodpovědnost resortu zdravotnictví, který má na starost Adam Vojtěch (za ANO). Ten to odmítá s tím, že jde o agendu MPSV, která se nedá platit přes systém veřejného zdravotního pojištění.

Spektrum možných řešení potom doplňuje Česká správa sociálního zabezpečení, podle které by lékaři vypsání e-neschopenky mít hrazeno vůbec neměli. Proti tomu se ale postavil sněmovní zdravotnický výbor. Ten také ministry vyzval k tomu, aby se na věci domluvili a proplácení e-neschopenek zajistili. Jak spor dopadne, by se mělo vyjasnit nejpozději během prosince.

  • Jak se zaměstnavatel dozví o vaší pracovní neschopnosti?
  • Stejně jako dosud budete muset v práci neschopnost nahlásit - telefonicky, e-mailem nebo SMS.
  • Pokud si zaměstnavatel aktivuje notifikační službu prostřednictvím ePortálu ČSSZ, budou mu přicházet automatická hlášení.
  • Prvotní notifikace o vzniku neschopnosti zaměstnavatel dostane do datové schránky v okamžiku doručení hlášení ošetřujícího lékaře ČSSZ.
  • Zdroj: Seznamzpravy.cz