• Zveřejněno: 04.12.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Pro rok 2038 bylo nakonec 15 z 19 členů.

Podle zpravodajství České televize ministr Karel Havlíček potvrdil, že uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038. „Přijali jsme takzvaný koncepční scénář,“ uvedl. Podle jeho slov z devatenáctičlenné komise se dva lidé zdrželi hlasování a dva hlasovali proti. Ostatní byli pro. Jména ministr Karel Havlíček uvést nechtěl.

Výsledné rozhodnutí označil za kompromis. Konečné slovo bude mít vláda, které komise rok 2038 podle ministra průmyslu a obchodu navrhne ještě letos. Doporučení komise by se mělo minimálně jednou za pět let přezkoumat, dodal.

V usnesení komise schválila, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Komise se zmínila o dostavbě nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšné transformaci teplárenství.

Česká uhelná komise byla zřízena loni jako poradní orgán vlády. Mezi devatenácti členy jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička nebo vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) má v komisi kromě ministra Karla Havlíčka také ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten podpořil během jednání konec využívání uhlí už v roce 2033. Ve vyjádření, které poskytlo ministerstvo životního prostředí, uvedl, že vzhledem k tomu, že zásadní proměna tuzemské energetiky nastane do roku 2030, by konec uhlí v dřívějším termínu byl podle jeho názoru možný.

Ministr životního prostředí se tiskové konference navazující na páteční jednání oproti plánu nezúčastnil, a to kvůli náhlé zdravotní indispozici. Tiskové oddělení jeho resortu sdělilo, že je ministr Richard Brabec na vyšetření v nemocnici.

  • Zdroj: Česká televize