• Zveřejněno: 04.03.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Josef Středula není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), podle serveru Novinky.cz to oznámila Rada ČMKOS. Důvodem jsou pochybnosti související s několikaměsíčním neplacením členských příspěvků, a z toho vyplývajícímu zániku členství Josef Středuly v odborové organizaci. Nové vedení si ČMKOS zvolí na mimořádném sněmu 25. března, oznámil v pondělí místopředseda Vít Samek.

„Já si o ten mandát znovu řeknu,“ uvedl Josef Středula s tím, že hodlá funkci obhajovat, neboť prý cítí podporu.

Josef Středula čelil pochybnostem, zda je právoplatným předsedou ČMKOS. Podle informací deníku Blesk neplatil včas členské příspěvky, a tím mu zaniklo členství ve svazu, a tím pádem i mandát předsedy ČMKOS.

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo po jednání potvrdil, že Josefu Středulovi loni zaniklo členství. „Zaniklo mu členství a budeme to řešit 25. (března; pozn. red.) na sněmu,“ řekl Roman Ďurčo.

„Když někdo neplatí delší dobu, tak vypadne z toho systému a de facto není členem,“ dodal Roman Ďurčo k neplacení členských příspěvků Josefem Středulou.

„Došlo k prodlení, je to moje lajdáctví,“ uvedl Josef Středula s tím, že nyní je členem OS KOVO a má zaplaceny všechny příspěvky. „Zaplatil jsem je všechny ještě dříve, než jsem dostal dopis ze základní organizace,“ uvedl Josef Středula s poukazem na dopis o zániku členství. Poplatky se mu, podle jeho slov, vrátily zpět. „Je to jedno procento z čistého příjmu,“ uvedl po pondělním jednání na dotaz o výši poplatků.

Základní organizace OS KOVO loni v prosinci upozornila Josefa Středulu, že kvůli nezaplacení členských poplatků pozbyl členství. Z tohoto důvodu následně nemohl vykonávat funkci předsedy a účastnit se za odbory například jednání tripartity.

Mimořádný sněm by měl, podle místopředsedy ČMKOS Víta Samka, zamezit jakýmkoliv dalším spekulacím a zabránit znevěrohodnění odborů.

„Není třeba rozvíjet tu kauzu dál,“ tvrdí Roman Ďurčo, který vede Odborový svaz KOVO. Nechtěl ani spekulovat, jak legitimní byla Středulova účast na posledním jednání tripartity.

Josef Středula sice avizoval, že se na 25. března na Sněmu ČMKOS chce o mandát předsedy centrály znovu ucházet. Jenže, podle serveru Seznam Zprávy, se o nejvyšší post přihlásil také předseda nejsilnějšího Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Jde o stejný svaz, ze kterého vzešel Josef Středula, dodává zpráva Sezanm Zprávy. Načež dále uvádí, že do zvolení nového vedení nahradí Josefa Středulu místopředsedové Vít Samek a Radka Sokolová.

Server Seznam Zprávy k tomu dále publikoval informaci z deníku Blesk, že na konci loňského roku předsedovi ČMKOS Josefu Sředulovi zaniklo členství v odborech kvůli opakovaně nezaplaceným členským poplatkům v OS KOVO. Po třech týdnech však OS KOVO členství Josefu Středulovi obnovil. Ten se ale přitom ohrazoval proti zániku jeho členství tím, že jeho členství v OS KOVO trvá nepřetržitě a k přerušení nedošlo. Podle deníku Blesku však Josef Středula zůstal ve funkci předsedy ČMKOS neprávem. „Došlo-li k zániku členství pana Středuly v OS KOVO a pokud zároveň pan Středula není členem jiného členského odborového svazu ČMKOS, pak ke dni zániku členství v OS KOVO došlo zároveň také k zániku jeho funkce jako předsedy ČMKOS,“ uvedl pro deník Blesk právník Lukáš Nezpěvák už na konci února.

 

 

  • Zdroj: Novinky.cz, Seznam Zprávy, Blesk.cz