• Zveřejněno: 09.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rozpočet ministerstva zahraničí na rok 2020 se zvýší o 253 milionů. Dohodli se na tom ministři financí Alena Schillerová a zahraničí Tomáš Petříček, který původně požadoval 1,5 miliardy navíc. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize.

Ministři Tomáš Petříček a Alena Schillerová se na více než dvouhodinové schůzce dohodli na přidání peněz na pomoc v severní Africe a v Sýrii, kterými by Česká republika měla přispět k boji s nelegální migrací v zemích, odkud migranti přicházejí. Dodatečné peníze půjdou rovněž na otevření nové ambasády v Singapuru, jejíž vznik žádal premiér Andrej Babiš. Ministr Tomáš Petříček před jednáním s ministryní financí řekl, že náklady na vznik ambasády příští rok budou nejméně 45 milionů korun.

„V té podobě, jak jsme se domluvili s paní ministryní, můžu souhlasit s navrženým rozpočtem,“ řekl ministr Tomáš Petříček poté, co s ministryní financí Alenou Schillerovou vyjednal navýšení plánovaného rozpočtu svého resortu o 253 milionů korun.

„Pro mě bylo důležité, že mi paní ministryně jasně řekla, že do budoucna budeme garantovat fungování našich ambasád, že naším zájmem je, aby budoucí rozpočty zajistily kvalitní a dostupné služby Čechům v zahraničí a plnění úkolů české diplomacie,“ dodal Tomáš Petříček.

Ministři financí a zahraničí se také dohodli na tom, že do budoucna se bude resort zahraničí snažit přiblížit reálné výdaje těm plánovaným, aby nevznikaly nespotřebované výdaje, které zkreslují situaci i pro plánování budoucích rozpočtů. Petříček také vyzdvihl, že plánované propouštění ve státní správě se vyhne ambasádám.

Podle státního rozpočtu na letošní rok připadá ministerstvu zahraničí 8,13 miliardy korun. Původně plánovaný rozpočet pro rok 2020 by znamenal pokles o zhruba 2,9 procenta.

Podle zpravodajství České televize stát chce rovněž výrazněji investovat do dopravních staveb, proto také bude Státní fond dopravní infrastruktury v příštím roce hospodařit se zhruba 70 miliardami korun. Je to o pět miliard více, než byl původní návrh státního rozpočtu schválený vládou. Ministr dopravy Vladimír Kremlík se na tom shodl s ministryní Schillerovou. Rozpočet ministerstva dopravy se proti původnímu plánu měnit nebude a zůstane 60,2 miliardy korun.

„Paní ministryně si uvědomuje, že v době zpomalující se ekonomiky nelze neinvestovat do dopravní infrastruktury, nelze podseknout investice,“ řekl Vladimír Kremlík. S výsledkem jednání je spokojen a další zvyšování rozpočtu požadovat nebude.