• Zveřejněno: 01.11.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Více než čtvrtina českých domácností hodnotí svoji ekonomickou situaci jako horší než před rozšířením pandemie covidu-19 do České republiky. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zároveň čtyři pětiny dotázaných uvedly, že dodržují vládní nařízení, ostatní je dodržují zčásti kromě procenta dotázaných, kteří je zcela ignorují.

Většina obyvatel souhlasí, podle průzkumu STEM/MARK pro Českou televizi, s vládními opatřeními, která mají zpomalit šíření nového typu koronaviru. U jednotlivých opatření se ale míra podpory liší.

S tím, aby se pracovalo z domova v provozech, kde je to možné, souhlasí 86 procent respondentů. S tím, aby byly uzavřené domovy pro seniory, a to i za cenu přerušení kontaktu v rodině, 80 procent dotázaných. Tři čtvrtiny respondentů přijímají i to, že se nesmějí stýkat s přáteli. Noční zákaz vycházení má podporu 58 procent oslovených.

Téměř tři čtvrtiny oslovených souhlasí i s pokračováním nouzového stavu, který vláda v pátek se svolením poslanců prodloužila do 20. listopadu.

Podíl lidí, kterým se delší trvání nouzového stavu nelíbí, je jen o málo nižší než procento těch, kteří v průzkumu uvedli, že se během pandemie zhoršila ekonomická situace jejich domácnosti. Těch je 27 procent (lepší je situace dvou procent domácností, stejná 71 procent). Sedm procent respondentů dokonce uvedlo, že situace jejich domácnosti je nyní mnohem horší než v březnu.

Kromě domácností trpí i celá česká ekonomika. Podle analytiků přichází kvůli uzavření velké části obchodů a služeb každý den o dvě miliardy korun. Po krátkém letním zpomalení propadu proto očekávají další velké ztráty.

„Očekáváme, že ve čtvrtém čtvrtletí česká ekonomika poklesne přibližně stejným tempem jako ve druhém čtvrtletí,“ upřesnil analytik Komerční banky František Táborský. Ve druhém čtvrtletí klesla česká ekonomika o necelých jedenáct procent, což bylo nejvíce v historii.

Ztráty nepočítají pouze majitelé obchodů, které musí zavřít, nebo například zřizovatelé divadel. Výrazný úbytek zájmu eviduje i výrobní sektor. „Dopad na náš segment a na náš byznys je relativně velký. Pohybujeme se o 25 procent níže než v minulém roce,“ upozornil ředitel obchodu a marketingu výrobce svítidel Preciosa Lighting Jan Volšík. Zároveň ale není situace firmy kritická. „Zakázky máme,“ ujistil Jan Volšík.

Velké problémy mají podniky, které jsou závislé na prodejnách, na něž se nevztahují výjimky z plošného uzavření obchodů. Společnost DRACI co LETÍ.cz, která vyrábí létající draky, nemá odbyt, protože její výrobky se prodávaly ve stáncích a v nich se nyní může prodávat jen jídlo v rámci farmářských trhů. Na podzim přitom bývá zájem o draky největší. „Kvůli opatřením, která nastávají, se naše sezona zkrátila více než o třetinu,“ poukázal obchodní zástupce DRAKŮ co LETÍ.cz Petr Doležal. Firma proto propouštěla, v dílně zůstaly pouze dvě šičky.

Oživení výrazně nepodpoří ani spotřeba domácností. Mzdy totiž rostou podle odhadů pomaleji než inflace. Zatímco loni výdělky stouply o sedm procent, letos se počítá se dvěma a půl procenty. A podobná čísla se čekají i příští rok.

  • Zdroj: Česká televize