• Zveřejněno: 12.04.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Česká republika nahradila vlastní výrobu dovozy. A nezodpovědní politici tomu ještě tleskají,“ prohlásil v rozhovoru pro Parlamentní listy bývalý senátor a bývalý dlouholetý prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Jasnou výtku směřuje i na premiéra Petra Fialu. V souvislosti s jeho zvolením do čela ODS pak vzpomíná bývalého sovětského vůdce Leonida Iljiče Brežněva či vůdce kubánské revoluce Fidela Castra. V rozhovoru na konkrétním případu popsal, kolik „vydělá“ na kilogramu vepřového český zemědělec a doporučil srovnání s následnými cenami v obchodech. Vysvětlil také, co může nastat v souvislosti s dodávkami obilovin na krmné směsi z Ruska a Ukrajiny. Na závěr upozornil na zájem německých zemědělců o půdu v českém pohraničí.

Na otázku redakce, jak to vidí se stoupajícími cenami potravin kvůli válce na Ukrajině, Jan Veleba odpověděl, že na Ukrajině dále pokračují boje, geopolitická mapa se změní trvale a s ní i obchodní cesty surovin. Mezi nimi zejména suroviny základní, které jsou od úsvitu civilizace hlavní a nenahraditelné, což je chlebové a krmné obilí. Má na mysli mimo jiné jejich export ze světové obilnice Ruské federace a Ukrajiny do Evropy, kde na nich postavili prudký růst zemědělské produkce, v daném případě vepřového masa. To konkrétně udělali Španělé a my.

Dále konstatoval, že Česká republika ochotně vyklidila hospodářský prostor a nahradila vlastní výrobu dovozy. „Nakonec proč ne, když nezodpovědní politici tomu doposud tleskají a současný premiér, politolog Fiala, se dokonce se zemědělci odmítá vůbec bavit! Tedy s těmi, kteří živí národ a jsou mu z neznámých důvodů politicky nepříjemní, nesympatičtí, čert ví, jací ještě,“ řekl Jan Veleba.

Na otázku, že se odmítá bavit, z jakého důvodu, Jan Veleba odvětil, že je premiér Fiala opojen mocí, plně zaměstnán válkou na Ukrajině, a že byl opětovně zvolen do čela desetiprocentní ODS sto procenty hlasů delegátů Kongresu ODS. Tedy obdobně, jako býval volen Fidel Castro či Leonid Brežněv. „Nějací zemědělci a potravináři z Agrární komory jsou mu zkrátka šuma fuk,“ dodal. Načež uvedl, že by v této situaci jenom poznamenal a připomněl staré lidové přísloví o třech slovech: Pýcha předchází pád! Na druhou stranu přezíravost pana premiéra má, vzato pohledem Agrární komory, i svá pozitiva. Komora je po 31. sněmu, který se sešel 3. dubna na brněnském výstavišti, a který pan premiér flagrantně ignoroval, v názoru na něj vzácně sjednocena, neboť je jasné, že zemědělství a jeho rozhodující reprezentant Agrární komora ČR ho nezajímají.

Na otázku, jaká je současná situace v českém zemědělství, Jan Veleba na konkrétních a nejnovějších číslech špičkového podniku, jednoho z nejlepších v České republice, který působí v Západočeském kraji, představil cenové drama, na jehož konci bude český spotřebitel. Konstatoval, že tuto firmu zná osobně a má k dispozici provozní výsledky v chovu prasat.

Podle Jana Vely v odchovu selat na jednu prasnici za rok 2021 v tomto podniku dosáhli absolutní špičku srovnatelnou s nejlepšími chovateli Evropy – 33 selat! Průměrný přírůstek každého z nich ve výkrmu dosahuje rovněž absolutní špičku – 0,86 kilogramu denně, na což spotřebují pouze 2,7 kg krmiva (krmné směsi). „To je opravdu evropská úroveň, výsledek práce chovatele, veterinární služby, výzkumu, ale i tradice. V tomto případě, jak se říká – klobouk dolů,“ prohlásil Jan Veleba.

Dále uvedl, že v tržní ekonomice by člověk očekával, že chovatel s takovými výsledky bude zasypán penězi. Zasypán skutečně je, ale ve ztrátě, dodal. Načež uvedl, že, podle dat, které má k dispozici, že u tohoto chovatele činí průměr nákladů na výrobu, tj. přírůstek 1 kg masa v živém – 38 Kč, přičemž průměr prodejní ceny (tržby) za 1 kg v živém činí 35 Kč, což je ztráta 3 Kč na kilogram masa živé váhy.

Podle Jana Veleby jsou to čísla ze 13. týdne a tomu odpovídá určitá úroveň maloobchodních cen, kterou neurčuje trh, ale zahraniční obchodní řetězce. Zároveň k tomu dodal, že o tom, jaká je úroveň cen, to vidí v regálech obchodních řetězců každý sám. Spotřebitelské ceny výrazně rostou s tím, že podle jeho názoru, porostou i nadále, a to po měsíci.

Přitom ještě v únoru letošního roku, který končil prakticky osmým týdnem, ona chovatelská firma měla průměrnou prodejní cenu 23 Kč za kilogram v živém, ale náklad už byl na 33 korunách a na jednom prodaném praseti dělala ztrátu přes 1000 Kč!

Na otázku redakce, jestli, jako bývalý prezident Agrární komory ČR, vidí nějaké řešení, Jan Veleba odpověděl: „Rád bych požádal pana Prouzu, šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu, který si dal v minulém roce tak záležet na pomluvách českých potravin, aby se pochlapil a sdělil nám obyčejným českým spotřebitelům, komu zůstala, omlouvám se, zlodějská marže v kapse. A také bych ho chtěl požádat, aby si připravil vyprávění, až u nás bude občas chybět sortiment vepřového masa na pultech v návaznosti na zastavování chovů ve Španělsku, kde bude chybět obilí z Ukrajiny a Ruské federace. Obilí na výrobu krmných směsí.“

Jan Veleba dále v rozhovoru uvedl, že obdobný vývoj, to je v relaci prodejní cena/náklady na 1 kg, očekává u drůbežího masa, tedy u monogastrických zvířat, jejichž základním znakem je jednoduchý žaludek a výživa krmnými směsmi na bázi obilních šrotů. Načež dodal, že je obdobný, jako u vepřového masa, to je těžce ztrátový. Nemá v úmyslu zasypat čtenáře čísly, uvedl pouze, že dotyčná shora uvedená firma, vedle prasat, produkuje i drůbeží maso, kuřecí brojlery a na nich vykazovala ztrátu 3 Kč na jednom kile hmotnosti. Při průměrné porážkové hmotnosti 2,10 kg to pak na jednom kuřecím brojleru je ztráta cirka 6 Kč!

„No, a protože se dnes věnuji zemědělské firmě ze západních Čech, tak nelze nezmínit, že se zde v pohraničí velmi rozmáhá zájem sousedních německých farmářů o českou půdu, a ten bude mít na naše farmáře velké dopady,“ konstatoval.

Na otázku redakce, zda němečtí farmáři mají zájem o pronájem, nebo půdu rovnou kupují, Jan Veleba odvětil, že má ověřenou informaci, že jeden německý farmář, který má 60 krav a 60 kusů mladého dobytka, nakoupil u nás necelých 60 hektarů půdy a naposled k tomu nyní koupil na Šumavě 4,5 hektaru orné půdy – hektar za 540 tisíc korun!

Podle Jana Veleby to jsou přímé nákupy české půdy a vedle nich zde mají němečtí farmáři půdu pronajatou a kukuřici a travní hmotu z ní vozí do svých bioplynových stanic. Pro takové podnikání potřebují postupně půdy více a více, pronajímají si ji a platí likvidační nájemné a vytěsňují z ní české hospodáře. V oblasti Klatovska a Domažlicka již sklízí několik set hektarů, zejména kukuřice, pro své bioplynky v Německu. Je nutno mít na zřeteli, že v těchto oblastech, ve vyšších polohách, hospodaří naši chovatelé masného dobytka. Načež dodal, že pokud tito naši chovatelé budou vytlačeni a neudrží se, tak, jak nakonec bude zdejší krajina vypadat? Položil si tuto řečnickou otázku. Přitom si zahraniční konkurence vyzobe jenom ty lepší bonity.

Sečteno a podtrženo, aplikací současné zemědělské politiky Fialovy vlády rozsáhlým oblastem, které ještě za ministra Josefa Luxe a dalších oplývaly mlékem a dobytkem, zvoní hrana a možná se do hvozdů šumavských ono strdí vrátí – ovšem bez mléka a bez dobytka, prohlásil pro Parlamentní listy Jan Veleba závěrem.

  • Zdroj: Parlamentní listy