• Zveřejněno: 23.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rostoucí popularita práce z domova vede k vyšší poptávce po domech a bytech s pracovnou, kde mohou mít lidé klid. Podle zpravodajství CNN prima NEWS se z práce z domova během koronavirové krize stal fenomén, který přesahuje hranice pouhého pracovněprávního vztahu. Home office už ovlivňuje také trh s tuzemskými nemovitostmi. V kurzu jsou hlavně domy a byty, v nichž se nachází pracovna. Ta zvyšuje nejen šanci na úspěšný prodej, ale i cenu.

Podle zprávy CNN Prima NEWS koronavirová epidemie změnila návyky mnoha tuzemských domácností, včetně způsobu, jakým Češi pracují. Daleko častěji si své povinnosti plní z domova a tomu uzpůsobují také prostředí, v němž žijí. Více času stráveného v bytě či domě jde ruku v ruce s rostoucími požadavky na prostor, který lidé potřebují ke svému zaměstnání.

Změna pracovních návyků se už stihla přenést také na trh s rezidenčními nemovitostmi. Roste totiž zájem o domy a byty, v nichž se vyskytuje místnost, kde lidé mohou najít pověstný klid na práci. Poptávka po nemovitostech s pracovnou se za poslední rok zvýšila asi o dvě třetiny. Jak CNN Prima NEWS dále konstatovala, vyplývá to z údajů platformy Bezrealitky, která zprostředkovává nákup a prodej nemovitostí.

„Zajistit pro každého jeho vlastní místo, kde by nerušil ostatní a zároveň zde mohl pohodlně trávit několik hodin v kuse, však není jednoduché. České byty a často ani domy ve svých návrzích s dlouhodobou prací z domova příliš nepočítají,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.

Zdaleka největší zájem o byty s pracovnou je v Praze a Brně. Jde o města, kde je nejvyšší hustota kancelářských prostor v přepočtu na obyvatele. Zvýšená poptávka po bytech s pracovnou tak umožňuje jejich majitelům šikovně pracovat s cenou. Takto vybavené byty jsou na trhu nabízené asi o 15 procent dráž než srovnatelná obydlí bez pracovny. A týká se to jak nemovitostí nabízených k pronájmu, tak k prodeji. I to je důvod, proč majitelé při rekonstrukcích na pracovní prostor myslí a často takovou místnost vytvoří.

„Dobře připravená prezentace pracovního prostoru je u bytů cestou k lepším nabídkám, Češi totiž nemají problém si za vhodnou dispozici pro práci z domova připlatit,“ dodal Hendrik Meyer. Podle něho se v nabídkách bytů lze nejčastěji setkat s přesunem samostatné kuchyně do obývacího pokoje v podobě kuchyňského koutu a s přestavbou původní místnosti právě na pracovnu. „Jindy zase majitelé oddělují pracovní kouty polopříčkami například v rámci ložnic,“ vysvětlil Hendrik Meyer.

A jak se zdá, situace se hned tak do normálu vracet nebude. Češi si totiž na home office poměrně zvykli a nebudou se chtít v plné míře na svá pracoviště vracet. Vyplývá to z nedávného průzkumu Workmonitor provedeného poradenskou společností Randstad. Pro 34 procent zaměstnanců totiž bude po odeznění pandemie důležité, aby mohli kombinovat práci z kanceláře a z domova. Po zachování výše mzdy a jistoty zaměstnání je to třetí nejdůležitější věc při formování jejich budoucích očekávání.

Čistě z kanceláře chce po odeznění pandemie pracovat jen necelá desetina účastníků zmíněného průzkumu. Naproti tomu plný home office si představuje 13 procent respondentů. Valná většina chce mít ale možnost výběru – 34 procent chce kombinovat práci z kanceláře a domova a dalších 30 procent chce mít navíc možnost hýbat pružně s časem pracovní doby. Dvě procenta zaměstnanců pak chtějí pracovat odkudkoli ze světa jako takzvaní digitální nomádi.

„Je patrné, že během uplynulého roku se pracovníci s prací z domova poměrně sžili. Kancelář postrádají jen z důvodu sociálních interakcí nebo v případě rodičů menších dětí kvůli možnosti se koncentrovat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Popularita práce z domova ovšem nevzrostla jen v České republice. Data ze světa rovněž ukazují, že zaměstnanci, kteří během pandemie přešli na takzvaný home office, jsou v nezanedbatelné části případů spokojení. Časopis The Economist uvádí příklad Spojených států, kde podíl pracujících z domova vzrostl z předpandemických pěti na 60 procent během loňských jarních měsíců. „Změna proběhla lépe, než se očekávalo. Lidé sice z domova pracují více hodin, ale tvrdí, že jsou spokojenější a více produktivní. Jakmile restrikce pominou, práce z domova zde v nějaké větší míře pravděpodobně zůstane,“ píší analytici prestižního časopisu. Home office má jistě řadu úskalí, zejména v pracovněprávní oblasti, ale to už je jiný příběh.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS