• Zveřejněno: 28.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Objem přenesených dat v tuzemských mobilních sítích se loni zvýšil o 66 až 71 procent. Provoz v pevných sítích se pak zvýšil o třetinu až polovinu. Důvodem byla nejen omezení související s koronavirovou krizí, kdy se výuka přesunula do domácností a část lidí pracovala z domova, ale i rostoucí využití chytrých mobilních telefonů a zlevňování datových tarifů. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to vyplývá z informací operátorů.

Síť O2 zaznamenala v době zvýšené práce z domova a distanční výuky nárůst fixního datového provozu o 54 procent, mobilního dokonce o 70 procent. „Největšími tahouny provozu byly ale služby streamující video, tedy O2 TV, Netflix, YouTube a podobně. Rekordní datový provoz jsme zaznamenali také na komunikačních platformách, jakými jsou MS Teams, Skype, Zoom nebo Google Meet,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Mikšovská.

Objem mobilních dat v síti T-Mobilu meziročně vzrostl o 66 procent na více než 166 tisíc TB. Datový provoz včetně služeb pevného bezdrátového internetu pak dosáhl téměř 451 tisíc TB, což znamenalo růst o 44 procent proti roku 2019.

Vodafone zaznamenal nárůst objemu přenesených mobilních dat o 71 procent. Jeho kabelová síť, kterou získala od UPC, pak zvýšila objem dat o 30 procent. „Vliv samozřejmě měl i koronavirus a situace, kdy se lidé místo osobního setkání mohli potkávat a domlouvat jen vzdáleně. Musím ale zdůraznit, že datové objemy rostou stabilně. Důvodem je například to, že ve společnosti už roky přibývá chytrých mobilních telefonů, zvyšuje se jejich výkonnost a tím i přenesený objem dat. Stejně tak přibývají i aplikace pro chytré telefony a zvyšuje se jejich datová náročnost,“ podotkl mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

V letošním roce operátoři očekávají ještě rychlejší dynamiku růstu. Záležet bude nejen na vývoji pandemie, ale i na spotřebním chování zákazníků, nových službách, které budou přicházet na trh, i na novinkách v průmyslu.

„Již nyní investujeme do technologických inovací, jakými jsou například sítě páté generace. K významnému zrychlení přispějí také další investice do optických přípojek, a to nejen v rámci nových developerských projektů. V plánu je i zasíťování stávající zástavby, zejména velkých sídlišť,“ shrnula Kateřina mluvčí O2 Mikšovská.

  • Zdroj: Český rozhlas