• Zveřejněno: 14.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zhruba desetina restaurací podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, jak v neděli ve svém zpravodajství uvedla Česká televize, skončila v důsledku pandemie a restrikcí. Majitelé podniků zejména v centrech měst bojují s nedostatkem turistů, kteří jsou často ochotni víc utrácet. I když se nyní část strávníků vrací, je jich stále méně než před vypuknutím nákazy.

V pražském Café Louvre v těchto dnech, podle televizní reportáže, bývá více číšníků než zákazníků a obsazených je zpravidla jen několik stolů. „Turismus prakticky zatím vůbec nefunguje. Spousta podniků prostě a jednoduše nepřežije, tržby jsou zatím absolutně nedostatečné pro to, aby se generoval nějaký zisk,“ konstatoval majitel kavárny Sylvio Spohr.

Dvě stě padesát míst k sezení uvnitř zařízení zůstává většinu dne nevyužitých, více lidí chodí jen na obědy. „Děláme opravdu velké množství krabiček, které si lidé odnášejí do kanceláří. To je to, co nás drží nad vodou, ale jinak snídaně… máme velmi, velmi málo zákazníků,“ doplnil Sylvio Spohr.

Podobně je na tom také Filip Výborný, majitel restaurace U Žaludů. Podnik v centru Prahy otevřel hned, jak mohl, ale ani on nemá pivo většinu dne komu čepovat. „Lidé se vracejí, ale pomalu. Je to těžké, teď se spíš naučili všichni jíst doma. Dřív jsem dělal osmdesát, sto obědů, teď dělám třicet, čtyřicet,“ líčil Filip Výborný.

Zákazníci chybějí také v Českém Krumlově. V Café Hrádek se dříve střídal jeden zákazník za druhým, ve čtvrtek jich za celý den přišlo deset. „Je to mizérie a bída. Turisté se trošičku vracejí, ale nic neutrácejí, spíš se dívají po Krumlově,“ podotkl spolumajitel podniku Petr Hadaščok. Oproti roku 2019 má až osmdesátiprocentní propad tržeb, zatím jeho podnik ale funguje.

Někteří podnikatelé naproti tomu ztráty nepřečkali. „Skončilo zhruba deset procent restaurací, dalších patnáct procent je stále zavřených, zejména v centrech velkých měst, kde spoléhali na zahraniční turisty, kteří tady stále nejsou,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se žádný tragický scénář nekoná. „Je třeba říct, že u gastra, které má víc jak třicet tisíc provozoven, každý rok končí osm až deset procent provozoven přirozenou cestou,“ konstatoval.

Kolik podnikatelů nakonec kvůli nucené pauze skončí, se teprve ukáže.

  • Zdroj: Česká televize