• Zveřejněno: 05.02.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Chceme-li s českou ekonomikou něco udělat, musíme mít mnohem flexibilnější zákoník práce,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Proti tomu se ale ohradil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Podle něho jde ze strany vládní koalice o zástupný problém a vyhýbání se odpovědnosti za ekonomickou nečinnost.

„Zaměstnavatelé právem upozorňují, že je velmi složité propouštět zaměstnance, trvá to velmi dlouhou dobu a je to velmi nákladné, což paradoxně vede k tomu, že jsou velmi opatrní i ve chvíli, kdy by mohli nové zaměstnance nabírat,“ argumentoval Jan Skopeček. Právě neflexibilní zákoník práce, velká míra regulovanosti a zastaralost jsou, podle něho, největší brzdy české ekonomiky.

Podle něho tyto zprávy potvrzují nejen firmy, ale i index ochrany trhu práce, který vydává organizace OECD. „Ten měří dobu a nákladnost toho, jak těžké je propustit zaměstnance. A Česká republika má vůbec jednu z nejvyšších ochran v rámci zemí OECD. My jsme země, která je velmi ochranářská směrem k zaměstnanci, a chceme-li s českou ekonomikou něco udělat, musíme mít i mnohem flexibilnější zákoník práce,“ prohlásil Jan Skopeček.

S tím ale nesouhlasí místopředseda Vít Samek. „Tvářit se, že zákoník práce je brzdou ekonomického pokroku této země, to je prostě vyhýbání se odpovědnosti za ekonomickou nečinnost, jinak se to nedá nazvat,“ uvedl Samek. Řešení problému české ekonomiky, podle něho, spočívá v tom, co se nezvládlo. „Nezvládli jsme inflaci, nezvládli jsme ceny, nemáme suroviny. Tam jsou problémy, tam je třeba to řešit,“ konstatoval Vít Samek.

CNN Prima NEWS k tomu ve svém vysílání dodala, že poradci z Národní ekonomické rady vlády (NERV) mají za to, že český pracovní trh není dobře nastaven, a že je to jeden z faktorů, který brzdí českou ekonomiku. Podle nich roste pomaleji, než se předpokládalo, a proto navrhli 37 opatření, která NERV vládě navrhuje, by to mohla zvrátit. Materiál například navrhuje, aby nábor a propouštění byly snazší než nyní.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS