• Zveřejněno: 01.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Počet stížností na zaměstnavatele vzrůstá. Letos jich na inspektoráty práce dorazilo už přes tři tisíce. Uvedl to dnes ve svém zpravodajství server Novinky.cz.

„Bude jich výrazně více než loni, kdy jich za celý rok na chování firem směřovalo ze strany zaměstnanců 5800,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), pod niž inspektoráty spadají. Státní úřad inspekce práce proto zahájil sérii kontrol ve firmách, která potrvá celé léto.

První obří akci už odstartoval, a to ve čtrnácti velkých průmyslových firmách. Mimo jiné odhalil nelegální zaměstnance a problémy s evidencí práce. Tam patří například nezapisování přesčasů, jež se může odrazit i na nižších výdělcích. Nedostatečná evidence pracovní doby patří mezi nejčastější stížnosti zaměstnanců.

„Nejvíce jich k nám směřuje z průmyslu,“ řekl Rudolf Hahn, šéf inspekce práce. Ale to je tím, že je zde zaměstnáno nejvíce lidí. Odůvodněná bývá obvykle nadpoloviční většina stížností.

Ministerstvo přisuzuje nárůst tomu, že je nedostatek lidí. „Kvalifikovaní lidé chybí 44 procentům podniků,“ potvrdila Jitka Hejduková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Není prý proti kontrolám na základě podnětů, ale ty masové kontroly nepovažuje v současné době za šťastné kvůli situaci po pandemii.

Novinky.cz k této zprávě zařadili i vlastní anketu čtenářů, kdy z celkem 1442 odpovědí jim na otázku „Proplácí vám zaměstnavatel přesčasy?“, odpovědělo Ano (kladně) 34.8 % a Ne (záporně) 65.2 % čtenářů.

  • Zdroj: Novinky.cz