• Zveřejněno: 06.04.2020
  • Autor: Miroslav svoboda

Firmy, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru a požádají o kurzarbeit, by mohly dostat příspěvky od státu na mzdy do několika dnů. Žádosti o peníze je možné podávat elektronicky na webu www.uradprace.cz od dnešních 12:00 hod. O přesné částky pak mohou zaměstnavatelé začít žádat od středy. Na tiskové konferenci, kterou v přímém přenosu přenášela Česká televize, to dnes prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Jan Maláčová (ČSSD), když představila kurzarbeitový program Antivirus.

"Nejedná se o závody. Nebude rozhodovat 'kdo dřív přijde, ten dřív mele', ale na každého se dostane. Klíčovým bodem je to, aby zaměstnavatelé žádost vyplnili správně, nikoliv rychle," uvedla ministryně. Zdůraznila, že žádost nepodávají zaměstnanci, ale firma za všechny. Dodala, že by se Antivirus mohl týkat 3,1 milionu zaměstnanců a 280.000 zaměstnavatelů.

Program pokrývá zatím období od 12. března od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna a má bránit propouštění. Stát poskytne dva druhy příspěvků. Uhradí 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do výše 39.000 korun. Z 60 procent se pak bude stát podílet na výplatách ve firmách, které omezily výrobu či služby kvůli výpadku pracovníků, surovin a dalších vstupů či kvůli poklesu poptávky. Nejvýš pošle 29.000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy. Březnové výdaje by mohly podle propočtů ministerstva činit 10,9 miliardy.

Podle Jany Maláčové bude možné vyúčtování podávat od středy. Do několika dnů poté by peníze měly dorazit na účet. "Když všechno poběží tak, jak má, když zaměstnavatelé vše vyplní správně, tak bude refundace v řádu dní," uvedla ministryně.

Dodala, že příspěvky dostanou firmy, které dodržují zákoník práce. Musí v řádném termínu vyplatit mzdy a uhradit odvody. Zaměstnanci nesmí být ve výpovědi. Kontrolu potřebných dokladů jako potvrzení o karanténě či ošetřovném provedou úředníci zpětně.

Dále uvedla, že smyslem programu Antivirus je přečkat koronavirovou krizi. Těmito příspěvky státu by se mělo docílit toho, aby nikdo nebyl propuštěn. Podle ministryně práce Jany Maláčové by lidé neměli ukvapeně podepisovat výpověď dohodou.
  • Zdroj: Česká televize