• Zveřejněno: 03.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) svými kroky žene až 30 procent domácností do chudoby. S tímto obviněním přišel v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (ANO). Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) mu oponoval. Podle něj jsou tahy Fialova kabinetu logické

„Dostali jsme odpovědi v podobě obecných frází, ale na to už jsme od vlády zvyklí,“ řekl na úvod Havlíček na dotaz, zda slyšel od Fialy a jeho ministrů odpovědi na své otázky, jak chce řešit rostoucí ceny a ekonomické problémy obyvatelstva. Podle jeho mínění je česká podpora například v oblasti energií či pohonných hmot „úplně nejhorší“.

„Dnes to nefunguje a 30 procent lidí tato vláda žene do chudoby,“ pronesl v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS první místopředseda hnutí ANO. V této věci zejména kritizuje hospodářské ministry vlády, tedy svého nástupce na resortu průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). „A to jsou v tuto chvíli Pat a Mat,“ dodal Havlíček.

Exministr zároveň kritizoval fakt, že se vláda neuchýlila k plošné pomoci v oblasti energetiky. „Jsme poslední zemí Evropy, vyjma Lucemburska a Dánska, která nemá plošné opatření,“ řekl Havlíček.

Samotný příspěvek pět tisíc korun pro rodiny s dětmi, který vláda několik týdnů řeší, je podle něj „žalostně málo“. Předseda hnutí ANO, expremiér Andrej Babiš (ANO), nyní přišel s návrhem vyplácet jej rodinám ne jednorázově, ale každý měsíc. Navíc by peníze dával nejen na děti, ale i na studující do 26 let.

Havlíčkovi ve vysílání CNN Prima NEWS oponoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Myslím, že můžeme komunikovat vždycky lépe. Ale i kdyby tam seděli Pat a Mat z vlády hnutí ANO, tak ty problémy nevyřeší,“ reagoval na slova exminitra Havlíčka.

Podle něho vláda musí řešit fenomén inflace. A pokud by začal platit návrh expremiéra Babiše na pět tisíc měsíčně za každé dítě, a to i studujícího, porostla by inflace do ještě větších výšin, dodal.

„Pokáral bych vládu za horší komunikaci. Na druhou stranu si myslím, že kroky, které činí, jsou logické,“ poznamenal dále europoslanec Zdechovský. Česká vláda, podle jeho mínění, nemůže příliš rozhazovat peníze kvůli dluhu, který „nasekala předchozí vláda“.

K tomu můžeme jenom dodat, že hnutí ANO, jako nejsilnější politická strana v předchozí vládě expremiéra Andreje Babiše (ČSSD byla druhý koaliční partner – pozn. red.), toto tvrzení současné vládni pětikoalice, že za růst inflace může obrovský schodek státního rozpočtu, jak jej navrhla a prosadila předchozí vláda, odmítá. Zdůvodňuje to, mimo jiné, rostoucí inflací, dovezenou ze zahraničí, a také i potřebou vyrovnat se s důsledky covidové pandemie.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS