• Zveřejněno: 16.02.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Dohoda mezi Evropským investičním fondem a Komerční bankou umožní malým a středním podnikům čerpat z výhodných úvěrů. Během dvou let jim bude k dispozici až 200 milionů EUR.

Evropský investiční fond (EIF) a Komerční banka podepsaly 30. ledna novou garanční smlouvu ve výši 200 milionů eur. Banka tak bude moci v následujících dvou letech poskytovat úvěry českým inovativním firmám v celkové výši 200 milionů EUR.

Výhody pramenící z nové dohody se dotknou až 320 malých a středních podniků, a to zejména ve výrobním odvětví. Jako malé podniky jsou označovány firmy s méně než padesáti zaměstnanci. Střední podniky mohou zaměstnávat až 250 osob. V roce 2015 evidoval Český statistický úřad více než jeden milion takových podniků.

„Malé a střední podniky hrají v české ekonomice klíčovou roli. Nová dohoda je další ukázkou toho, že naše strategie podpory těchto podniků funguje,“ uvedl eurokomisař pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Lepší přístup malých a středních podniků k úvěrům zajišťuje program InnovFin – finanční prostředky EU pro inovátory. Banky se díky tomuto programu mohou spolehnout na záruku ze strany EIF a poskytovat půjčky firmám bez obav z případných ztrát. Podpora malých a středních podniků je součástí Investičního plánu pro Evropu, jehož základem je Evropský fond pro strategické investice (EFSI).

V roce 2016 poskytl EIF České republice částku 93 milionů EUR. Dalších 526 milionů eur putovalo do Česka z Evropské investiční banky (EIB), která fond spravuje.

Podle viceprezidenta banky Vazila Hudáka byl loňský objem financí z EIB o jednu třetinu vyšší než v roce 2015. „Cílem našich investic bylo snížit rozdíly v regionálním rozvoji, posílit hospodářskou konkurenceschopnost a zvýšit životní úroveň lidí, a to s využitím inovativních způsobů financování,“ řekl Hudák při prezentaci výsledků EIB v Praze.

  • Zdroj: Evropská komise