• Zveřejněno: 27.02.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Evropské komisi se nelíbí mimořádné kontroly, které Česká republika zavedla pro polské hovězí maso, řekl to v úterý na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman. Komise podle něj usiluje i o zrušení povinnosti nahlašovat dovozy masa 24 hodin předem. Pokud Polsko podnikne slibované kroky, je ministr připraven mimořádná opatření na konci března zrušit. Povinné kontroly dováženého hovězího masa z Polska platí od minulého týdne, před uvedením na trh se musí vyšetřit na salmonelu.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda se z polotovarů odebírají vzorky, pokud by se objevil problém, je připraven mimořádná opatření rozšířit.

Podle europoslance Pavla Poce problém závadového masa z Polska neřeší jen Česká republika, ale také Slovensko a další zemdě, kam se toto maso dostalo na trh. Proto europoslanec Pavel Poc bude chtít tento problém řešit na celoevropské úrovni s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Zároveň dodal, že bude eurokomisaře interpelovat ohledně toho, že některé státy dostatečně rychle neinformují systémem rychlého evropského varování před závadnými potravinami.

Polsko slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru. Jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Ministr Miroslav Toman rovněž na tiskové konferenci uvedl, že původní podezření, že polské závadové hovězí maso bylo v některých restauracích prodáváno hostům jako „luxusní argentinský steak“ se sice nepotvrdilo, ale prokázalo se, že kontroly v některých restauracích prokázaly falšování původu nabízeného masa. Zkrátka a dobře k falšování původu masa stejně docházelo! Ovšem, na druhé straně, jak minstr Miroslav Toman doplnil, nelze zveřejnit seznam podniků s pouhým podezřením na klamání zákazníka.