• Zveřejněno: 25.05.2020
  • Autor: Ing. Mgr. Alena Mastantuono

Dne 19. května bylo přijato nařízení o dočasné podpoře na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci (SURE). Nástroj SURE může členským státům poskytnout výhodné půjčky až do výše 100 miliard eur na pomoc při financování vnitrostátních režimů zkrácené pracovní doby a podobných opatření, mimo jiné i ve prospěch osob samostatně výdělečně činných, a dále při financování podpory některých opatření souvisejících se zdravím, zejména na pracovišti, v reakci na krizi.

Peníze na SURE půjdou z dluhopisů EU

Nástroj, který Komise navrhla 2. dubna, umožní finanční pomoc až do 100 miliard EUR ve formě půjček od EU postiženým členským státům. Tento nástroj bude financován přímo Evropskou komisí, která vydá dluhopisy EU s hodnocením trojité A (AAA). Půjčky získané prostřednictvím nástroje SURE budou zaštítěny rozpočtem EU a zárukami poskytnutými členskými státy podle jejich podílu na hrubém národním důchodu EU. Celková výše těchto záruk bude činit 25 miliard eur, přičemž v případě ČR by se jednalo zhruba o 10 mld. Kč, tj. cca podíl 1,5 %. Režimy zkrácené pracovní doby (tzv. kurzarbeit) jsou programy, které mají umožňovat podnikům v hospodářských obtížích dočasně snížit počet hodin odpracovaných jejich zaměstnanci, kteří pak za neodpracované hodiny dostávají veřejnou podporu příjmu. Díky tomu, že režimy zkrácené pracovní doby brání zbytečnému propouštění, mohou předejít tomu, aby měl tento dočasný otřes pro ekonomiku a trh práce v členských státech závažnější a dlouhodobější důsledky.

Podobné režimy existují pro náhradu příjmů pro samostatně výdělečně činné osoby. Všechny členské státy již mají určitou formu režimu zkrácené pracovní doby zavedenou, včetně České republiky. Díky záchraně pracovních míst a ochraně příjmů bude možné minimalizovat negativní sociální dopady zdravotní krize. O finanční podporu EU budou žádat členské státy.

ČR pošilhává o půjče v řádech desítek miliard korun

Nástroj SURE je jednou ze tří záchranných sítí v celkové hodnotě 540 miliard eur se zaměřením na pracovní místa a pracovníky, podniky a členské státy, na nichž se 9. dubna 2020 dohodla Euroskupina. Vedoucí představitelé EU tuto dohodu potvrdili 23. dubna a vyzvali k tomu, aby tento balíček začal fungovat nejpozději od 1. června 2020. Nástroj SURE začne být k dispozici, jakmile všechny členské státy poskytnou své záruky. Poté bude dostupný do 31. prosince 2022. Pokud bude vážné narušení ekonomiky způsobené šířením onemocnění COVID-19 přetrvávat, může Rada na návrh Komise rozhodnout, že období dostupnosti nástroje prodlouží, a to pokaždé o dalších šest měsíců.

Na debatě Zastoupení Evropské komise v ČR dne 22. května uvedla Alice Krutilová z Úřadu vlády ČR, že má česká vláda zájem využít nástroj SURE na podporu kurzarbeitu. Český program Antivirus bude jedním z největších protikrizových výdajů, na který by mělo dosáhnout bez mála půl milionu firem. Již nyní je schválen ve výši 10,9 miliard korun a česká vláda diskutuje jeho prodloužení až do srpna či o odpuštění plateb sociálního pojištění za zaměstnance za červen až srpen. Dle slov ministryně financí Aleny Schillerové bude záležet na tom, za kolik si EU dokáže půjčit. V tiskové zprávě Ministerstva financí ČR Schillerová uvádí, že si ČR letos na domácím trhu v korunách půjčuje s průměrným úrokem 1,1 %, což je méně než před krizí, lze však předpokládat, že podmínky eurových půjček budou ještě výhodnější, možná i hluboko pod jedním procentem. V takovém případě Schillerová uvažuje o půjčce v řádech až desítek miliard korun. Uzavření záruční dohody bude předloženo na jednání vlády v první polovině června.