• Zveřejněno: 28.09.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Evropský projekt MobiliseSME ukázal potenciál přeshraničního výměnného programu pro malé a střední podniky v Evropě. Nyní je důležité, aby tato myšlenka pokračovala v programu  Erasmus pro malé a střední podniky, aby evropské společnosti mohly co nejlépe využít jednotného trhu, uvádí Stefan Moritz, který je výkonným ředitelem Evropské konfederace malých a středních podniků CEA-PME.

Jednotný trh Evropské unie je největší oblastí volného obchodu na světě a je hostitelem přibližně 23 milionů malých a středních podniků. Tyto podniky, které v roce 2015 vytvořily 3,9 bilionů EUR a zaměstnaly 90 milionů lidí, jsou základem evropské ekonomiky. K tomu, aby prosperovala Evropská unie a její členské státy, musí mít malé a střední podniky také možnost prospívat.

 

V tomto směru již bylo hodně učiněno, jelikož společnosti v Evropě mají přístup k zákazníkům ze všech zemí Evropského hospodářského prostoru a současně mohou nalézt nejvhodnější poskytovatele zboží a služeb. Legislativní rámec však odstranil pouze právní překážky a vývozní poplatky, ale přesto příliš mnoho malých a středních podniků čelí dalším překážkám. Podle výroční zprávy Evropské komise o evropské politice pouze polovina těchto firem vyváží na jednotný trh a absolutní většina z nich má stále jen velmi málo vývozních aktivit.
Evropská konfederace CEA-PME se domnívá, že jedním z řešení pro překonání těchto překážek by bylo pomoci malým a středním podnikům usnadňovat vzájemné přeshraniční propojování. Intenzívnější propojení mezi společnostmi v různých evropských zemích by samozřejmě vedlo ke konkurenceschopnějším podnikům schopným reagovat na výzvy globalizace.

Existuje vyzkoušená metoda: EU má historii v úspěšném propojování občanů a institucí v různých členských státech prostřednictvím výměnných programů. Toto je myšlenka, která vedla k vytvoření projektu mobility MobiliseSME, jehož cílem bylo prozkoumat a zhodnotit zájem o výměnný program pro zaměstnance mikropodniků, malých a středních podniků v Evropě a jeho přínos. Projekt zahrnoval pilotní výměnný program, který umožnil zúčastněným společnostem vysílat jednoho ze svých zaměstnanců do práce v jiné zahraniční společnosti po dobu dvou týdnů až dvou měsíců. Tato výměna byla strukturována kolem učebního plánu, který zaměstnancům obou společností umožnil sdílet znalosti a získat nové kompetence.

Program byl velmi úspěšný – podnikům pomohl nalézt nové obchodní partnery a vyvíjet nové produkty a služby. Zaměstnanci byli přesvědčeni, že si posílili svůj profesionální profil (více informací je k dispozici ve zprávě MobiliseSME v praxi) a z výsledků je zřejmé, že by to byla opravdová nevyužitá příležitost nepřijmout systém mobility pro malé a střední podniky a jejich zaměstnance v Evropě.

V současnosti neexistuje žádné evropské schéma, které by jim umožňovalo přeshraniční přesuny, neboť často nesplňují podmínky připojit se k programu jako je Erasmus pro mladé podnikatele. Totéž platí pro zkušenější zaměstnance, kteří mají také omezenou možnost přístupu k mezinárodním vzdělávacím nabídkám prostřednictvím národních nebo evropských programů. MobiliseSME ukázal cestu k vytvoření trvalého programu EU tohoto druhu: Erasmus pro malé a střední podniky a jejich zaměstnance. Již teď je možné říci, jaké by měly být některé jeho klíčové prvky:
MobiliseSME ukázal, že doba výměny by měla být flexibilní, což zaměstnancům umožní zůstat v zahraničí po dobu několika týdnů až několik měsíců. Každá výměna by měla být strukturována v rámci vzdělávacího programu navrženého dvěma společnostmi s jasným cílem poskytovat školení návštěvníkům nebo personálu hostitele. Program by měl být podporován evropskou sítí místních sdružení se silnými kontakty na malé a střední podniky na územích každého členského státu.

Je rovněž nezbytný on-line nástroj pro matchmaking. V rámci  MobiliseSME matchmakingová platforma prokázala svou užitečnost nejen pro firmy, které hledají partnery pro výměnu, ale i pro podpůrné organizace, aby získaly potřebnou zpětnou vazbu a informace a aby mohly poskytovat služby přizpůsobené registrovaným firmám.
Členské státy a evropské instituce nyní diskutují o struktuře budoucího víceletého finančního rámce. Dá se říci, že je čas vytvořit "Erasmus pro malé a střední podniky a jejich zaměstnance" a zajistit, aby byly zavedeny prostředky, které by umožnily malým a středním podnikům skutečně využít potenciálu jednotného trhu.

  • Zdroj: EurActiv.cz