• Zveřejněno: 24.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

V lednu letošního roku činil celkový objem obchodu mezi Evropskou unií a třetími zeměmi skoro 340 miliard eur. V březnu klesl skoro o patnáct procent. Nejvíce utrpěla výroba strojů a dopravních prostředků, kde součet exportu a importu propadl mezi lednem a březnem o osmnáct procent. Uvedla ve svém zpravodajství televizní stanice CNN Prima NEWS.

Její zpráva cituje data o vývoji zahraničního obchodu Evropské unie od ledna do března letošního roku, které přinesl v pátek Eurostat. Vůbec největší pokles zaznamenal právě vývoz strojů a dopravních prostředků, a to o pětinu. Dovoz tohoto druhu zboží se snížil „jen“ o patnáct procent. Celkový obrat zahraničního obchodu (součet exportu a importu) se stroji a dopravními prostředky činil v březnu 104,5 miliardy eur. V lednu to bylo o třiadvacet miliard eur více. Pro ekonomiku Evropské unie jde o citelnou ránu, protože právě strojírenství je nejvýznamnějším sektorem v obchodu se třetími zeměmi, uvádí se ve zprávě.

Druhým nejpostiženějším odvětvím z pohledu zahraniční obchodní výměny, jak dále uvádí CNN Prima NEWS, bylo zboží ze sekce „ostatní zpracovatelský průmysl“. Export i import se mezi lednem a březnem snížil zhruba stejně, a to o šest miliard eur. Skoro o třetinu propadl také dovoz energie, kde se patrně projevil dramatický pokles poptávky po ropě z důvodu drastických omezení v dopravě, zejména letecké.

Autor zprávy televize CNN Prima NEWS dále uvádí, že podle Eurostatu se pandemie viru SARS-CoV-2 prakticky neprojevila na zahraničním obchodu s potravinami a nerostnými surovinami. Export i import obou těchto kategorií, tvrdí Eurostat, zůstal téměř beze změny. Totéž platilo pro dovoz chemického zboží, naopak vývoz mezi lednem a březnem dokonce vzrostl, a to o 1,4 miliardy eur (o necelá čtyři procenta).

Takže, v závěru zprávy je uvedeno, že bilance zahraničního obchodu Evropské unie zaznamenala za období leden až březen přebytek v objemu asi 3,5 miliardy eur. Největší aktivní saldo vytvořil energetický sektor, který skončil v plusu kolem sedmi miliard eur. Naopak nejhlubší deficit vykázalo odvětví strojírenství a dopravních prostředků, které skončilo ve více než pětimiliardovém minusu.

CNN Prima NEWS k tomu píše, že již před týdnem Eurostat zveřejnil podobnou statistiku pro členské země eurozóny. Celkový objem zahraničního obchodu byl v březnu meziročně nižší o osm procent, přičemž samotný export propadl o desetinu, import o 6,2 procenta. Za celý první kvartál se obrat zahraničního obchodu eurozóny zmenšil jen o tři procenta. Obchod v rámci samotné eurozóny pak klesl o necelých pět procent.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS