• Zveřejněno: 05.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Domácnosti se budou muset připravovat na prudký růst cen elektřiny i zemního plynu. Energie totiž na burze meziročně zdražily o více než polovinu. Účty za spotřebu tak v budoucnu porostou. Zprávu k tomu tématu publikoval deník Právo, jak dnes uvedl zpravodajský server Novinky.cz.

Podle této zprávy někteří dodavatelé zřejmě zdraží ještě letos. „Zdražení bude výrazné. Zdražení ve velkoobchodních cenách je za poslední rok u plynu o 57 procent, u elektřiny o 60 procent. Jelikož burzovní část ceny je významná pro výpočet koncové ceny, určitě se to promítne,“ řekl deníku Právo hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle něho se ale projeví také konkurence, kdy se jednotliví dodavatelé budou snažit oddalovat zdražování, aby odlákali zákazníky těm, kteří už zdražili. „Pravděpodobně se bude zdražení u plynu i elektřiny pohybovat pro domácnosti přes deset procent,“ dodal Štěpán Křeček.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor soudí, že cenový dopad bude u elektřiny do deseti procent a u plynu pak pět až deset procent.

„Myslím, že se to určitě letos promítne do cen pro domácnosti ve formě tarifů spíše určených pro příští rok. Většina cenových úprav bude prováděna po prázdninách. Žádný obchodník asi nezdraží celé své portfolio, ale produkty na dobu neurčitou nebo nové fixace,“ řekl deníku Právo Jiří Gavor.

Cenové úpravy se podle něho tradičně dělají před zahájením nového roku a stejně tomu bude i letos. „Obchodníci ještě nemají potřebu to okamžitě promítnout, protože elektřinu na tento rok nakoupili loni,“ dodal.

Deník Právo dále uvedl, že průměrná spotřeba elektřiny v českých domácnostech činí 3500 kWh ročně. Při ceně přibližně 4 Kč za kWh by zdražení o desetinu znamenalo vyšší roční náklady o 1400 korun. Přes 1000 korun navíc pak po zdražení zaplatí domácnosti za plyn.

Zamezit skokovému růstu cen může podle odborníků fixace ceny. „Je zřejmé, že postupně zdraží všichni a výhodu budou mít zákazníci, kteří si zafixovali cenu,“ prohlásil Štěpán Křeček.

Lidé se, podle Jiřího Gavora, fixací sice na nějaký čas zbaví volby svobody rozhodování o dodavateli, ale v období očekávání růstu cen se fixace vyplatí a lze očekávat, že zejména u elektřiny bude růst ještě pokračovat.

„Rok 2022 rozhodně nebude rokem, kdy dojde ke zlevňování cen elektřiny. Vyvrcholí pokles nabídky na německém energetickém trhu, protože budou odstaveny poslední tři jaderné elektrárny,“ upozornil Jiří Gavor.

Ve středoevropském prostoru tak, podle Štěpána Křečka, mohou chybět zdroje elektřiny, a to by tlačilo na růst cen. „Byť jsme zatím energeticky soběstační, elektřinu stejně prodáváme na evropském trhu. To, že my si elektřinu vyrobíme a Němci ji mít nebudou, bude prodražovat energii i u nás,“ prohlásil Štěpán Křeček.

Prodejci zatím zdražování neoznámili. „Pro naše zákazníky nakupujeme elektřinu dopředu a průběžně, což nám umožňuje i za aktuálně nepříznivých okolností na energetických burzách v tuto chvíli držet pro zákazníky stabilní ceny. Ani v dohledné době neplánujeme ceny zvyšovat,“ řekla deníku Právo mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné záleží na tom, zda se do konce roku významně nesníží ceny pro rok 2022. „Jinak je víceméně jisté, že dodavatelé zdraží nejpozději od začátku příštího roku, někteří i dříve,“ uvedla.

Případné zdražení silové elektřiny o 30 procent by znamenalo asi 12procentní zvýšení celkových plateb za elektřinu. Ceny plynu by se mohly zvýšit již na podzim.

„Ceny elektřiny na burzách prudce rostou. Může za to především cena emisní povolenky, která je rekordní. Máme ale politiku, která chrání zákazníky. U hlavních ceníků letos nepředpokládáme změny,“ řekl deníku Právo mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

  • Zdroj: Novinky.cz