• Zveřejněno: 26.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Konkrétní číslo růstu ekonomiky není teď zase až tak důležité, uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize ekonom a člen bankovní rady ČNB Aleš Michl. Od vlády by ale nyní čekal velkou fiskální expanzi a totéž pro příští rok. Ekonomka, předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody a členka KoroNERV-20 Danuše Nerudová pro změnu označila za skandální to, že ministerstvo financí přesunulo makroekonomickou predikci z listopadu na leden. „V nejistotě je o to více třeba dělat prognózy, stejně jako fiskální výhled,“ zdůraznila.

Poslední odhady ekonomů ukazují, že kvůli novým opatřením vlády by se česká ekonomika mohla propadnout zhruba o 8,5 procenta. Před druhou vlnou pandemie očekávali přitom propad kolem 6,5 až sedmi procent. A na jaře, za prvního lockdownu, zažila česká ekonomika pokles až o jedenáct procent.

Podle Danuše Nerudové čeká Českou republiku nyní další propad, protože poslední čtvrtletí letošního roku bude opět slabší. „Ale v tuto chvíli nejsou taková opatření jako na jaře, dá se očekávat, že propad nebude tak velký,“ říká Danuše Nerudová. Dodává však, že záleží, zda přijdou nějaká další zpřísněná opatření.

Podle Aleše Michla na druhou stranu ale čísla za třetí čtvrtletí roku, která budou zveřejněná příští pátek, zaznamenají největší mezičtvrtletní růst v historii Česka. „Pokud se naučíme s koronavirem žít, a pokud podniky budou otevřené, tedy bude fungovat export, tak se z toho vyexportujeme… A myslím si, příští rok zase porosteme,“ míní člen bankovní rady ČNB. „Vždy, když se země v době po epidemii soustředily na export, tak se z toho dostaly,“ dodal.

Podle něho je si také třeba uvědomit současnou situaci, tedy to, že už dvakrát za sebou byla omezená ekonomika, ale hlavním cílem zůstává zdraví lidí. Pokud se však podaří zmírnit epidemii, pak i očekávání lidí se zlepší, a to považuje za důležitější pro další ekonomický vývoj než jednotlivá čísla růstu HDP.

Od ČNB lze tak, podle něho, pro následující období očekávat především levné peníze, stabilitu a nízké úrokové sazby. „A od vlády bych čekal velkou fiskální expanzi a závazek, že tu samou expanzi udělá i příští rok. Bude to něco stát, vzroste dluh, ale nebude větší vzhledem k HDP než v roce 2012,“ uvedl Aleš Michl.

A také je, podle něho, potřeba, aby se byznys modely podnikatelů a firem přizpůsobily viru. „Stejně tak jako chování lidí,“ dodal s tím, že když například v Hongkongu rostou počty nemocných, sami lidé i podnikatelé omezí kontakty nezávisle na tom, co řekne stát,“ konstatoval Aleš Michl.

Ministerstvo financí však v tomto nejistém období přesunulo svou makroekonomickou predikci z listopadu na leden příštího roku, což je podle mnohých ekonomů nezodpovědné, jak to například uvedl v nedělním pořadu Partie televize CNN Prima News bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) k tomu v tomto pořadu uvedla, že v době vysoké míry nejistoty predikci ale dělat nelze. Ministryně také sdělila, že vláda do konce roku neplánuje žádná plošná opatření k zamezení šíření koronaviru, a že ta současná plošná nejsou.

Podle Aleše Michla, jak dále uvedl v České televizi, Česká národní banka ale svoji predikci ekonomického vývoje představí. A dodal, že zatímco záměrem vlády je ochránit zdraví lidí, záměrem ČNB je přinést stabilitu, ručit za nabídku peněz a zabránit finanční krizi. „Na to soustředíme síly. A je mi jedno, zda přesné číslo bude takové či makové,“ zopakoval člen bankoví rady ČNB.

Ekonomka Danuše Nerudová ale považuje přístup ministerstva financí za skandální. „Jsme uprostřed krize a každá firma v krizi je má, i když prostředí je velmi nejisté, vždy se je snaží zpřesňovat. A my jsme v době tvorby rozpočtu a nepredikujeme, jaká bude příjmová stránka? Takže si myslím, že celý rozpočet je na vodě, je to cár papíru, neboť nevíme, jaké budou příjmy, a jediné, co si do něho dáváme, jsou očekávané výdaje. V nejistotě je o to více třeba dělat prognózy, stejně jako fiskální výhled,“ zdůraznila.

V průběhu další diskuse v tomto pořadu, ale zároveň vyjádřila souhlas s tím, že růst čínské ekonomiky může té české pomoci zmírnit šok z druhé vlny, protože i sousední Německo, a důležitý obchodní partner České republiky, je s touto zemí silně ekonomicky spjat. Přesto však úplně optimistická v tomto ohledu není. Jsou tři věci, které je podle ní třeba vzít v potaz, pokud se díváme na další vývoj v České republice.

„Kromě Tchaj-wanu a Koreje jsou to totalitní režimy, které to zvládly, to znamená, že dodržování opatření probíhá jinak než u nás. Za druhé, Číňané jsou velmi pracovití, více než Evropané. A za třetí, míra digitalizace, sledování lidí v Číně, to jsou všechno atributy, které v Evropě neznáme,“ podotkla Danuše Nerudová. A právě proto se obává, zda se České republice podaří epidemii zvládnout tak rychle jako v Číně, a že také tak rychle ekonomika naší země poroste.

Současně konstatovala, že se nyní hledá nový ekonomický model fungování, protože vir nezmizí a všichni s nim budeme žít dále. Ale právě o to více je podle ní důležité také znát strategický plán vlády. „Tedy kam směřujeme. Zda je to o čekání na vakcínu, nebo zda je to částečné promoření populace, či zda je to izolace těch nejohroženějších,“ doplnila.

Souhlasí však s tím, že by se Česká republika už neměla dále fixovat pouze na jediný ukazatel, a to HPD. „Protože nám v zdravotní krizi tolik toho neukáže, když musíme brát v potaz například kapacitu zdravotního systému. I v Číně se tak na to koncentrovali, že mají tak znečištěné životní prostředí, že jim kvůli tomu neroste střední délka života,“ vysvětlila, proč je potřeba začít sledovat více ukazatelů.

  • Zdroj: Česká televize, CNN Prima NEWS