• Zveřejněno: 21.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda schválila návrh valorizace důchodů na příští rok. Průměrný starobní důchod by se podle něj měl zvýšit o 839 korun měsíčně. Navýšení důchodů podle stanovených pravidel nařizuje vládě zákon. Podle serveru Novinky.cz o rozhodnutí informovala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Průměrný důchod dosáhne příští rok částky 15 336 korun. A další čísla k zákonné valorizaci: základní výměra se zvýší o 60 Kč na 3550 korun, procentní o 7,1 %. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 839 korun,“ napsala na Twitter Jana Maláčová.

Podle předpisu by všichni lidé s nějakou penzí měli od ledna dostat 60 korun navíc a k tomu by se jim měla o 7,1 procenta zvednout zásluhová část penze. U lidí, kteří nyní pobírají méně než 14.449 korun, bude přidávaná částka nižší.

Důchody se zvyšují pravidelně 1. ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Ceny se podle Českého statistického úřadu důchodcům od loňského července do letošního června zvedly o 3,8 procenta a výdělky se reálně zvýšily o čtyři procenta. Průměrná penze se tedy musí upravit celkem o 5,8 procenta.

Kromě těchto peněz by mohli důchodci dostat také jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun. Návrh schválila vláda již na začátku září a nyní čeká na posouzení ve Sněmovně.

  • Zdroj: Novinky.cz