• Zveřejněno: 16.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rada seniorů ČR a Sdružení nájemníků ČR (SON) žádají změnu dávek na bydlení tak, aby více zohledňovaly výši nájmů v jednotlivých místech republiky. Obě organizace poukazují na to, že lidé důchodového věku často nezvládají ani s příspěvkem od státu rostoucí nájemné ve městech platit a zbývá jim na život jen malá částka. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize na základě čtvrteční tiskové konference obou organizací.

Podle předsedy Rady seniorů ČR Zdeňka Pernese a předsedy Sdružení nájemníků ČR Milana Taraby by krizi seniorského bydlení pomohly řešit zákon o dostupném bydlení, výstavba nájemních bytů i cenové mapy nájemného. Přičemž Milan Taraba k tomu uvedl jeden konkrétní příklad složité situace v nájemním bydlení seniorů, kdy do jejich poradny chodí paní z Prahy 10, které je 84 let. Poprvé poradnu navštívila v roce 2007, kdy jí zemřel manžel. Tehdy jí z důchodu ve výši 7706 korun po zaplacení sedmdesátimetrového bytu zbyly asi čtyři tisíce korun. Byt musela kvůli zvyšování nájmu opustit. Teď žije v bytě 29 metrů čtverečních a platí nájemné 12.700 korun a služby 2.500 korun.

Milan Taraba zároveň dodal, že řada seniorů a seniorek se kvůli nákladům stěhuje z měst do svých chat, kde ale mívají často nevyhovující podmínky, chybí teplá voda či topení.

V nájmu bydlí zhruba 216.400 seniorů a seniorek. Přitom dvě třetiny z nich žijí samy. Kolem 180.300 lidí platí tržní nájemné, zbytek snížené částky.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení průměrný starobní důchod na konci března činil 13.377 korun. Muži měli v průměru 14.697 korun a ženy 12.182 korun. Zhruba 190 tisíc seniorek a seniorů dostávalo penzi pod deset tisíc korun, kolem 60 tisíc pak pod osm tisíc korun.

Problémem je situace hlavně ve velkých městech

V České republice se vyplácejí dvě dávky na bydlení. Na příspěvek mohou dosáhnout lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Podpora se vypočítá podle normativů, které stanovuje vláda. Doplatek má dorovnat výdaje za byt lidem s malým příjmem tak, aby jim zbylo na živobytí. 

Podle Rady seniorů ČR jsou normativy nízké a samotným seniorům a seniorkám náklady na byt nedorovnají, a to zvlášť v Praze, Brně a dalších větších městech.

Z důchodu seniorům zbývá denně třeba jen stokoruna, upozornil Zdeněk Pernes. Podle něj by dávka měla zohledňovat i nájmy v centru či na okraji města a využívat by se měly cenové mapy. Ty ministerstva práce a místního rozvoje zatím ale stále nemají.

Rada seniorů ČR věří, že by přenastavená dávka lépe zohlednila situaci seniorů. Se zpřísněním pro ně ale nesouhlasí. Podle Rady seniorů ČR a Sdružení nájemníků ČR by situaci pomohl řešit i zákon o dostupném bydlení a výstavba nájemních bytů. Zdeněk Pernes k tomu dále uvedl, že bytů chybí tisíce a pokud by byly na trhu, tak by obrovský převis poptávky nad nabídkou neexistoval a ceny by klesly.