• Zveřejněno: 24.07.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

V Evropské unii dochází ke stárnutí populace a pracovní síly. To má dopady na zaměstnanost, pracovní podmínky, životní úroveň a sociální zabezpečení. Jak bychom měli reagovat na tyto výzvy? Nová zpráva koordinovaná Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci EU-OSHA ukazuje, jak mohou informace získané od čtyř agentur podpořit tvorbu politik, které se jednak vzájemně doplňují, ale nabízejí rovněž dodatečnou přidanou hodnotou. Zpráva vychází z odborných znalostí jednotlivých agentur v jejich oboru a zabývá se různými otázkami souvisejícími se stárnoucí pracovní silou, přičemž bere v úvahu i inovativní řešení.

  • Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci EU-OSHA přináší příklady politik zohledňujících integrovaný přístup k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci u stárnoucí pracovní síly.
  • Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek Eurofound  zkoumá pracovní podmínky pracovníků všech věkových kategorií, s nimi související výslednou udržitelnost práce a rovněž způsoby, jakými mohou správně navržené politiky přispět k prodloužení pracovního života.
  • Středisko Cedefop  se snaží prozkoumat, jak by bylo možné využít odborné vzdělávání a přípravu k podpoře aktivního stárnutí při práci.
  • Institut EIGE  začleňuje do problematiky stárnoucí pracovní síly hledisko rovnosti žen a mužů a zabývá se odlišnými obtížemi, kterým čelí muži a ženy.

Zpráva nastiňuje rovněž pohled na dopad dlouhodobých demografických trendů na zaměstnanost a zkoumá zapojení pracovníků do celoživotního učení. V neposlední řadě přináší výzvu k přijímání řešení podporujících aktivní stárnutí, jež mají zaručit, že starší pracovníci zůstanou aktivní, kvalifikovaní a zaměstnaní.

 Celou společnou zprávu agentur můžete nalézt na odkazu : https://osha.europa.eu

  • Zdroj: EU-OSHA