• Zveřejněno: 10.01.2019
  • Autor: ČTK

Odbory společnosti ČEZ a.s., do které patří například zaměstnanci jaderných elektráren, se ani dnes s vedením firmy nedohodly na růstu mezd pro letošní rok. Vedení ČEZ předložilo odborům finální návrh, a to růst mezd o šest procent pro většinu zaměstnanců, který už neplánuje měnit. Pokud ho zástupci zaměstnanců nepřijmou, bude platit současné znění kolektivní smlouvy platné do roku 2022. ČTK to po dnešním setkání řekl zástupce odborů působících v ČEZ a.s. Jan Hrb.

Nynější kolektivní smlouva podle něj obsahuje takzvaný inflační automat, což by v případě nepřijetí dohody znamenalo pro letošní rok nárůst pro tarifní mzdy o 2,3 procenta. "Pro smluvní mzdy tam automat není, takže by bohužel v roce 2019 měly nulový nárůst," uvedl už dříve Hrb. Konkrétně v dukovanské jaderné elektrárně má podle něho smluvní mzdu necelá polovina zaměstnanců.

Podle Hrba přišly odbory na dnešní jednání s požadavkem na růst tarifních mezd o osm procent, což je o procento méně, než požadovaly dosud. Zaměstnavatel podle něj nabídl růst o šest procent, s výjimkou části zaměstnanců se smluvní mzdou, kteří by si měli polepšit o 3,7 procenta. Dosud vedení ČEZ navrhovalo růst tarifních mezd o čtyři procenta.

"Návrh vedení ČEZ je v intencích již uzavřené dohody s odbory v integrovaných dceřiných společnostech, tedy meziroční nárůst tarifních mezd o šest procent. Dnešní jednání proběhlo optimisticky, ale potvrzený postoj k návrhu nám odbory sdělí do konce ledna," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Odboráři integrovaných dceřiných firem ČEZ, mezi které patří mimo jiné společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO, se na růstu mezd pro letošní rok dohodli se zaměstnavatelem už v polovině prosince.

Hrb dále uvedl, že pro většinu z 29 základních odborových organizací je konečný návrh zaměstnavatele přijatelný, tři základní organizace ale zatím nesouhlasí. "Přijetí nefunguje většinovým způsobem, je uplatňováno právo veta. I kdyby chyběl jen jeden jediný podpis, tak to pořád není schváleno," dodal. O tom, zda odbory nabídku nakonec přijmou, spekulovat nechtěl.

Vyjednávání o mzdách v ČEZ na konci loňského roku doprovázela série protestů. Zhruba 80 zaměstnanců ČEZ demonstrovalo na začátku prosince za vyšší růst mezd před centrálou firmy v Praze, protesty se tehdy uskutečnily také přímo v jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech. Před Vánoci se pak demonstrace uskutečnily přímo před oběma jadernými elektrárnami. V Temelíně se sešlo asi 70 zaměstnanců, v Dukovanech zhruba 150.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. Samotná ČEZ a.s. má asi 5500 zaměstnanců. V dukovanské elektrárně pracuje asi 1300 lidí, temelínská elektrárna má zhruba 1250 zaměstnanců.

Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro loni v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 Kč. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v třetím čtvrtletí roku 2018 průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 Kč.

Průměrná hrubá mzda v ČR celkem se pak v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, vyplývá z dat ČSÚ.

  • Zdroj: ČTK