• Zveřejněno: 04.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

V nedělním pořadu České televize „Otázky Václava Moravce“ vystoupili ministryně financí Alena Schillerová a bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ačkoliv hlavním bodem programu jejich vystoupení byla otázka zrušení platby zdravotního pojištění ze strany státu (informujeme v jiné zprávě), tak se posléze debata stočila k návrhu na zrušení superhrubé mzdy, což v současné době navrhuje jak premiér Andrej Babiš, tak i ministryně financí Alena Schillerová.

Moderátor Miroslav Moravec upozornil, že superhrubou mzdu před několika lety zaváděl Miroslav Kalousek, jako tehdejší ministr financí, což současná ministryně financí Alena Schillerová označuje za totální nesmysl.

Miroslav Kalousek v této souvislosti uvedl, že sice v roce 2012 superhrubou mzdu zaváděl v tehdejší vládě Mirka Topolánka, ale v následné vládě Petra Nečase navrhoval její zrušení, což však Andrej Babiš v roli ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky shodil ze stolu.

Na to reagovala ministryně Alena Schillerová, která Miroslavu Kalouskovi vyčetla, že v té době neměl tento návrh propočítaný z hlediska příjmů ve státním rozpočtu s tím, že by došlo k řadě výpadků v těchto příjmech. Zároveň tehdy neuvedl, čím by mohl tyto výpadky zalepit. Důvodem toho, proč to nesdělil, bylo to, že tuto změnu neměl zahrnutu do střednědobých plánů státního rozpočtu, zdůraznila Alena Schillerová.

Miroslav Kalousek okamžitě kontroval, že by vše důkladně připravil, kdyby v létě 2013 nepadla tehdejší Nečasova vláda.

Alena Schillerová poté vysvětlovala, proč vláda sestavovala schodkové rozpočty, když ekonomika rostla. Ministryně to vysvětlovala tím, že Babišův kabinet dodnes splácí dluhy minulých vlád. Kabinet především razantně navýšil důchody seniorům.

Miroslav Kalousek svůj výklad o to, že bez ohledu na to, jak moc důchody porostou dnes, za pár let strmě spadnou, protože bez nutné penzijní reformy stát nebude mít na placení důchodů dost peněz. „Vláda zrušila všechny naše kroky a za pět let nepředložila žádnou alternativu,“ zlobil se Miroslav Kalousek. Jedním dechem dodal, že poměr důchodů vůči mzdám byl tehdy vyšší, protože mzdy v jeho době nebyly tak vysoké, jako jsou dnes.

Alena Schillerová svého oponenta pochválila, že tento fakt sám přiznal. Nad slovy své kolegyně z vlády kroutila hlavou. „Já budu prosazovat růst na úrovni 750 korun,“ dodala posléze Schillerová s tím, že návrh ČSSD navýšit v roce 2020 důchody o 900 korun jasně odmítá. Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se návrhu ČSSD sice apriori nebrání, ale to, podle ministryně Aleny Schillerové, jen dokládá, že ne vždy souhlasí se svým premiérem.

Miroslav Kalousek poté Alenu Schillerovou vyzval, aby vláda s opozicí debatovala o nějakém novém algoritmu růstu penzí, aby bylo možné se na příště vyhnout „pavlačovým debatám“, zda důchody navýšit o 750 korun nebo o 900 korun.