• Zveřejněno: 24.01.2017
  • Autor: (li)

Více než tři desítky vystavovatelů z řad zaměstnavatelů a škol a široká nabídka volných pracovních míst ve strojírenství. To vše bude připraveno pro návštěvníky už druhého ročníku „Přehlídky strojírenských firem“ v Ústí nad Orlicí. Akce, kterou spolupořádají Úřad práce ČR a Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, proběhne v úterý 24. 1. 2017 mezi 10.00 – 18.00 hodinou v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí (Smetanova 510). 

Jedním z hlavních důvodů pro pořádání této akce je fakt, že právě Ústeckoorlicko patří mezi regiony, které jsou ve vysoké míře zaměřené na strojírenský průmysl.

 „Vzhledem k tomu, že první ročník přehlídky byl z hlediska zájmu veřejnosti úspěšný, rozhodli jsme se pro její zopakování. Náš region je zaměřený především na strojírenství a zdejší zaměstnavatelé se potýkají s nedostatkem kvalifikované pracovní síly,“ vysvětluje ředitelka Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská a dodává:

Prostřednictvím této akce je možné přiblížit veřejnosti nejen aktuální pracovní nabídky vystavujících firem, ale zároveň umožnit těmto společnostem, aby představili zájemcům i své výrobní programy a vize v oblasti lidských zdrojů, a tím namotivovali ke studiu technických oborů žáky základních a středních škol, kteří jsou hlavní cílovou skupinou.“

Návštěvníci též získají přehled o tom, co v dnešní době firmy v tomto regionu potřebují a o jaké profese mají především zájem.

Jak už bylo řečeno, poptávka bude zejména po strojírenských profesích. Celkem 21 významných zaměstnavatelů z okresu bude hledat například nástrojaře, strojní mechaniky, mechaniky seřizovače, svářeče, strojírenské techniky, montéry a techniky elektrických zařízení nebo technology výroby. 

Součástí akce bude i poradenství, které návštěvníkům poskytnou zástupci Úřadu práce ČR. Zájemci se mimo jiné dozví, jak správně napsat životopis, jaké šance mají na trhu práce v rámci jejich současné kvalifikace a praxe nebo jak jim může ÚP ČR pomoci prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti.

Na veletrhu se bude prezentovat i 10 technicky zaměřených středních škol z regionu. Návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti studia požadovaných oborů a nabídky studia. Školy zájemcům představí své výukové programy, typy a formy studia, možnosti internátního bydlení, stipendijní programy a volnočasové aktivity. Na své si přijdou i středoškolští studenti, kteří právě vybírají vhodný obor na vysoké škole.

Cílem je poskytnout mladým lidem dostatek kvalitních informací o budoucím trhu práce, o povoláních, pro něž se rozhodují, o požadavcích na studijní a učební obory,“ shrnuje Vladimíra Lesenská.

Vstup pro návštěvníky je zdarma.

 

  • Zdroj: ÚP ČR