• Zveřejněno: 03.07.2018

Úřad práce ČR vyvíjí maximální snahu ve sladění nabídky a poptávky na trhu práce. Přestože není jediným zdrojem pracovní síly, daří se mu, prostřednictvím nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), pozitivně ovlivňovat situaci na trhu práce. V tomto ohledu významně pomáhají rekvalifikační kurzy, na které ÚP ČR účastníkům finančně přispívá. Hrají důležitou roli i v případě řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají. Právě o tyto zaměstnance mají zaměstnavatelé dlouhodobě velký zájem.

Ke konci května 2018 nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR celkem 1 793 volných pracovních míst pro řidiče městské hromadné dopravy (MHD). Ke stejnému datu evidoval ÚP ČR celkem 144 uchazečů o zaměstnání, kteří měli zájem pracovat v tomto oboru.

„Úřad práce ČR je v pravidelném kontaktu se zaměstnavateli. Zjišťuje jejich potřeby a požadavky a snaží se vytipovat ty nejvhodnější uchazeče o zaměstnání. Konkrétně v případě řidičů MHD jen během prvního pololetí letošního roku zařadil do rekvalifikací 207 uchazečů, kteří tak získali řidičský průkaz skupiny „D“ a profesní oprávnění. V oboru řidič městské hromadné dopravy se pak podařilo umístit celkem 296 nezaměstnaných,“ vypočítává generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V současné době eviduje ÚP ČR celkem 510 uchazečů o zaměstnání s praxí v řízení prostředků hromadné dopravy. Nejvíce jich je v Olomouckém (115) a Moravskoslezském kraji (103). Naopak téměř nulový počet hlásí Krajská pobočka ÚP CR ve Zlíně (4) a v Pardubicích (3). Přestože ÚP ČR vyvíjí maximální úsilí o obsazení volných pracovních míst v této profesi, ne vždy je to možné.

„Z celkových 510 evidovaných řidičů zhruba polovina nemůže tuto práci dále vykonávat. Nejčastější překážkou jsou zdravotní problémy a vysoký průměrný věk řidičů. Nezřídka se jedná o lidi na 55 let a práce řidiče MHD je náročná a velmi zodpovědná. Starší uchazeči ji proto už nechtějí vykonávat. Této cílové skupině se Úřad práce ČR věnuje prostřednictvím individuálního poradenství, které vede k jejich uplatnění se na trhu práce v jiné profesi,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR.

 

 

 

  • Zdroj: Úřad práce ČR