• Zveřejněno: 11.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Republiková rada seniorů (RRS) OSŽ na svém pravidelném jednání, které se konalo koncem dubna v Praze, měla na programu kromě organizačních záležitostí také seznámení se současnou situací na železnici, jízdní výhody seniorů, sportovní hry seniorů a projednání činnosti RRS pro rok 2018.

O aktuální situaci v oblasti prodloužení platnosti zaměstnaneckých jízdních výhod („režijní průkazky“) a o současných změnách na železnici seznámil členy Rady předseda OSŽ Martin Malý. Vysvětlil důvody, proč je v letošním roce prolongace tak složitá (potřebné změny předpisů) a upozornil na možnost úschovy zaměstnaneckých průkazek v případě, že je jejich držitelé nehodlají v letošním roce využívat (např. z důvodu vládou plánované 75% slevy jízdného pro všechny důchodce). „Pokud držitel průkazky nebude chtít z různých důvodů prolongaci provést, je výhodnější provést její úschovu na příslušném personálním útvaru, kde je veden v evidenci, a to i telefonicky,“ vysvětlil předseda Marin Malý.

Martin Malý dále seznámil členy Rady se změnami, které v současné době přes nesouhlas OSŽ probíhají u Dep kolejových vozidel (jejich zrušení a nahrazení jinými organizačními jednotkami) a informoval o personálních změnách u SŽDC, kde došlo k výměně některých vedoucích pracovníků na Generálním ředitelství SŽDC i na Oblastních ředitelstvích (OŘ). Zmínil se i o organizačních změnách v oblasti správy nemovitostí (začlenění SON do OŘ) a vysvětlil řadu dotazů, týkajících se především výše zmíněné prolongace zaměstnaneckých průkazek, (m. j. začlenění současných i bývalých zaměstnanců k jednotlivým železničním organizacím – ČD, ČD Cargo, SŽDC, kde stále panují značné nejasnosti).

Členové rady dále odsouhlasili Prohlášení Rady seniorů České republiky (jejíž je RRS OSŽ členem), které odsuzuje nepravdivé a hrubě zkreslené prohlášení spolku „Senioři ČR“. Tento spolek (jeden z členů Rady seniorů ČR) jednostranně ukončil členství v RS ČR a hodlá nadále vystupovat jako samostatný subjekt. „Tento krok nás mrzí, ale neoslabuje,“ připomněl předseda republikové rady seniorů OSŽ Kurt Mužík prohlášení kolegia Rady seniorů ČR

V závěru Kurt Mužík pochválil ostravskou oblastní radu seniorů OSŽ za jejich příkladně vedené informační stránky o její činnosti.