• Zveřejněno: 06.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Národní ekonomická rada vlády (NERV) zřejmě obnoví svoji činnost. Navrhuje to ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním úkolem rady, kde budou zástupci ekonomů i velkých firem, by měla být identifikace problémů ve fungování ekonomiky nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by měla také vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021. Mělo by tak jít o další poradní orgán vlády v těchto záležitostech. Uvedl to v pondělí ekonomický deník E15.

Ministerstvo práce a obchodu navrhuje, aby členy NERV byl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon, šéf Komerční banky Jan Juchelka, hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, ekonom Jan Švejnar, profesor CERGE-EI a člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Štěpán Jurajda, šéf ČEZ Daniel Beneš, člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar, ředitel vnějších vztahů Coca-Cola Petr Jonák a ekonomové Miroslav Zámečník a Lukáš Kovanda.

NERV bude mít za úkol podle materiálu především určit problémy ve fungování ekonomiky, její konkurenceschopnosti a připravit doporučení při přípravě strategických dokumentů, jako je Hospodářská strategie ČR. „NERV se zaměří především na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a aby současně zmírnil negativní dopady propadu reálné ekonomiky,“ uvádí materiál ministerstva průmyslu a obchodu.

NERV by měl současně i vyhodnotit opatření vlády proti dopadům šíření koronaviru a na základě toho i navrhne opatření, která by bylo možné učinit v souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2021 s výhledem na roky 2022 a 2023. Dále by NERV měl podle ministerstva průmyslu a obchodu vyhodnotit a navrhnout opatření na snižování administrativní zátěže nebo zlepšení konkurenceschopnosti ekonomiky. Činnost NERV bude v gesci místopředsedy vlády pro hospodářství Karla Havlíčka (za ANO), který je zároveň ministrem průmyslu i dopravy.

  • Zdroj: E15