• Zveřejněno: 08.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na českém pracovním trhu chybí 350 tisíc pracovních sil. „Problém je strukturálního charakteru a musí se řešit s dlouhodobým výhledem, Myslím si, že bude potřeba zapojit více možných cest,“ řekl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Připomíná, že pracovníci chybí jak v nekvalifikovaných oborech, tak i v těch žádaných, jako je automatizace a digitalizace.

Podle Davida Marka je to poměrně nesourodá skupina. Na jedné straně chybí pracovní síly v oborech jako je průmysl a stavebnictví, tedy základní pracovní síla se základní kvalifikací, případně s nějakou technickou specializací, ale také chybí pracovní síly ve velmi žádaných oborech jako je automatizace a digitalizace, kde naopak je zapotřebí vysoká specializace. Tedy v oborech, které se často na domácích vysokých školách neučí v takové podobě, ve které je pak byznys potřebuje.

Podle Davida Marka v České republice chybí pracovní síla na obou stranách spektra pracovního trhu. Pokud jde o obvyklého českého zaměstnance se středoškolským vzděláním, s maturitou, případně s bakalářským vzděláním v ekonomických či obchodních oborech, tak ti potom nedokážou nebo nechtějí vykrýt mezery na trhu práce na tom konci spektra, které ekonom David Marek popsal. Zároveň nemají kvalifikaci nebo se nemohou rychle snadno rekvalifikovat na to, aby mohli začít psát kódy v programovacích jazycích.

Když jde o málo kvalifikované pracovní síly, problém, podle Davida Marka, spočívá v tom, že zaměstnavatelé nabízejí málo peněz. David Marek tuto situaci dále potvrdil i tím, že citoval předsedu Českomoravské odborové konfederace Josefa Středulu, který v úterý na twitteru reagoval na konkrétní příklad jedné firmy, která nemůže sehnat slévače. Podle Josefa Středuly je právě problém v tom, že nabízí příliš nízké platy. David Marek to charakterizoval jako obecný problém v naší společnosti.

Podle něho jde o standardní zákony nabídky a poptávky, pokud firma nabídne dostatečně vysokou mzdu, přetáhne stejné zaměstnance od konkurence, ale to potom neřeší problém pro trh jako celek. Tím, že si firmy budou přetahovat zaměstnance, se vyřeší problém jedné firmy, a naopak se vyrobí problém u druhé firmy. Podle Davida Marka je spíše potřeba, aby se hospodářská politika dlouhodobě věnovala tomu, aby se tyto nesoulady snižovaly.

Zároveň konstatoval, že je potřeba, aby zejména školství bylo schopné spolupracovat s byznysem tak, aby vědělo, jaké pracovní síly má pro trh práce připravovat. Přece jenom, doba se mění, technologická vybavenost a požadavky firem jsou jiné, než byly před patnácti dvaceti lety a je otázka, jestli školství dokáže takto rychle reagovat. To je alfa a omega toho, jak snížit strukturální nezaměstnanost.

Na otázku redakce Českého rozhlasu, zda naše školství dokáže tak rychle reagovat, odpověděl David Marek, že si tak úplně jistý není. Když se například podíváme na umístění českých vysokých škol v mezinárodních žebříčcích, není úplně radostný pohled. Proto se k nám také nepřichází pro kvalifikovanou pracovní sílu, protože se u nás ani nečeká. Když někdo chce někde založit vývojové centrum, tak se jako šéf firmy podívá na žebříček nabídek potřebných profesí a firem, načež zjistí, že tyto takové firmy najdete ve Spojených státech, v Německu, případně v Číně, ale ve střední Evropě včetně České republiky bohužel nikoli.

Na otázku, zda je řešením v této chvíli začít výrazněji lákat zahraniční zaměstnance, David marek řekl, že problém je strukturálního charakteru a musí se řešit s dlouhodobým výhledem. Proto si také myslí, že bude potřeba zapojit více možných cest. Nelze se spoléhat na jeden nástroj, který by jako mávnutím kouzelného proutku našel lidi pro všechny firmy, které je shání. Takže pracovní imigrace je jedna z cest, kterou to řešit, kromě toho, aby školství lépe spolupracovalo s byznysem, tak i pracovní imigrace tento problém do jisté míry řeší.

David marek dále vyzval vládu, aby daný problém řešila a nějakým způsobem podpořila a zároveň, aby pro to vytvořila podmínky. Neboť firmy si samy živelně pracovní imigraci zařídí. Ostatně dnes lze ve stavebních firmách najít možná i většinu zaměstnanců nečeského původu. Byznys si to zařídí, jenom mu stát musí podat spíš pomocnou ruku než překážet, podle Davida Marka.

  • Zdroj: Český rozhlas