• Zveřejněno: 05.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Příprava českých cechovních norem pro výsekové maso a spolupráce s obchodními řetězci v rámci podpory prodeje českých potravin – to bylo ústředním námětem dnešní, úterní tiskové konference Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, která se dnes uskutečnila v Praze.

Problémy kolem dovozu závadového polského masa do České republiky, a také do některých dalších zemí EU, před několika týdny vyvolaly potřebu, aby české kontrolní orgány zahájily důkladnou prověrku dovozu tohoto masa k nám, aby nedošlo k ohrožení zdraví našich občanů. Proto také, jak uvedl v úvodu tiskové konference ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna, Potravinářská komora ČR společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR našla společnou řeč o tom, jak orientovat české spotřebitele na to, aby ve svém výběru potravin, zejména masných výrobků, dali přednost kvalitním a nezávadným výrobkům české výroby, které jsou obvykle označeny klasickými značkami Klasa či Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.

Miroslav Koberna v této souvislosti rovněž uvedl, že v plánu Potravinářské komory a dalších institucí bylo, že se vytvoří české cechovní normy, které budou pro spotřebitele také garantovat fakt, že daný potravinářský výrobek je vyroben podle přísných norem, a že je toto označení i zárukou přísné kvality daného výrobku. V této souvislosti dále poznamenal, že právě události kolem závadového polského masa, práce na vytvoření českých cechovních norem výrazně urychlily. Proto jsou v současné době již vytvořeny normy pro hovězí a vepřové maso. Do budoucna se počítá i s vytvořením normy pro drůbež. Takže, spotřebitelé by se měli na štítku seznámit s tím, kde byl příslušný masný výrobek vyprodukován a zpracován. Podle Miroslav Koberny by však neměl chybět ani údaj, odkud pochází, tedy ze které země. V této návaznosti upozornil, že toto označení požaduje nejen Česká republika, ale přidaly se i některé jiné země EU s tím, aby také původ výrobku byl na příslušném štítku. Orgány EU tomuto názoru zatím odolávají, ale, podle Miroslava Koberny, je otázkou času, kdy budou muset na tento požadavek řady zemí EU přistoupit.

Poté se ujal slova Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který v souvislosti s aférou dovozu závadového polského masa konstatoval, že tato negativní událost znamená pro výrobce, zpracovatele a prodejce potravinářských výrobců potřebu vyvinout větší úsilí k tomu, aby se na pultech našich obchodů objevily kvalitní české výrobky, což se týká i výroby a prodeje masa. Ocenil, že české cechovní normy budou garancí kvality našich potravinářských výrobků. Zároveň podpořil snahu, aby zahraničních obchodní řetězce na pultech svých supermarketů a hypermarketů prodávaly kvalitní české potraviny, zejména masné výrobky. Ocenil, že vyhlášení českých cechovních norem tomuto trendu výrazně pomůže. Prohlásil, že dnes se již zvyšuje počet spotřebitelů, kteří dávají přednost kvalitní české potravině před zahraničními výrobky, o jejichž původu není nic známo. V této návaznosti představil jeden zahraniční řetězec, který v současné době na pulty svých prodejen umisťuje nejvíce kvalitních českých výrobků. Bohužel, z důvodu zákazu propagace konkrétních firem ve veřejném mediálním prostoru, jej nemůžeme jmenovat.

Ředitel kvality tohoto řetězce Petr Baudyš navázal s tím, že si právě tento zahraniční řetězec vybírá kvalitní české dodavatele potravin, zejména masných výrobků. Také i on vyzdvihl potřebu stanovit české cechovní normy, které by byly opravdu zárukou kvality. Přičemž uvedl, že se jejich řetězec snaží ovlivnit i chování samotných prodavačů v jejich supermarketech. Konstatoval, že mají zhruba 5000 zaměstnanců, které svým závodním rozhlasem poučují o tom, jaký je význam české cechovních norem pro ovlivnění prodeje těchto masných výrobků. Zároveň potvrdil, že stále více našich spotřebitelů si vybírá do svého nákupního košíku kvalitní české potraviny, byť jsou o něco dražší než ty ostatní. Zkrátka řada lidí dnes dává přednost tomu, aby měli k jídlu nezávadnou a kvalitní potravinu, řekl.

Slova ředitele kvality Petra Baudyše poté ve svých vystoupeních a v následné diskusi potvrdili i zástupci dvou výrobců masa a masných výrobků, kteří patří k těm, jejichž maso a uzeniny patří v České republice k těm nejkvalitnějším, a které tento řetězec prodává.