• Zveřejněno: 10.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Problematika růstu cen energií se, podle zpravodajství České televize, řešila mimo jiné na úrovni vlády a Asociace krajů. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) vláda slíbila, že kraje budou moci v příštím roce nakoupit energie za přesně danou cenu. Její výši a mechanismus nákupu vládní kabinet sdělí v příštím týdnu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je přesvědčen, že cena za megawatthodinu elektřiny by měla být pod 6141 korun bez DPH. „Číslovku říkat nebudu, nicméně mělo by to být níže, než za co teď nakupujeme, co jsme soutěžili v únoru,“ řekl Martin Půta.

Právě za 6141 korun za megawatthodinu se Libereckému kraji podařilo v únoru získat nového dodavatele. Jde o částku skoro pětkrát vyšší, než kolik kraj platil za nákup elektřiny předtím. Velkoobchodní ceny na trhu jsou ale nyní ještě dvakrát až čtyřikrát vyšší, než kolik Liberecký kraj nákup elektřiny stojí nyní.

Podle Martina Kuby premiér Petr Fiala (ODS) ujistil na jednání hejtmany a zástupce obcí, že vláda zajistí dostatek dostupných energií pro nemocnice, školy a další veřejné instituce. Předem dané ceny energií by měla vláda podle jihočeského hejtmana poskytnout i obcím a městům. O zastropování cen hovořil Petr Fiala v Praze s dodavateli elektřiny a plynu ve středu.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) prohlásil, že je ještě předmětem jednání, jaká bude výše zastropované ceny. „Důležité je, že se to nebude týkat jenom elektrické energie, ale také plynu,“ řekl Ivo Vondrák.

Martin Kuba řekl, že vláda nepřipravuje alternativu přesně daných cen energií pouze pro samosprávy. „Dostali jsme informaci, že mechanismus zastropování cen bude fungovat i pro rodiny a konečné spotřebitele a nějakým způsobem i pro průmysl. Ale vláda ještě v tomto případě dokončuje detaily a nebylo to předmětem jednání, protože my jsme na něm byli jako zástupci krajů,“ uvedl Martin Kuba.

Dodal, že kraje i ostatní municipality jsou připravené zavést úsporná opatření, která by zajistila, aby se energie nevyužívaly zbytečně. Podle něj podobný postup budou praktikovat i další evropské země. „Ovšem v žádném případě by se neměl omezovat provoz v domovech pro seniory a nemocnicích, protože to je pro nás nepřípustné. Budeme hledat (pro úspory) sektory přirozeně v oblastech, kde je to možné,“ doplnil jihočeský hejtman.

Miroslav Svoboda

Zdroj: Česká televize

  • Zdroj: Česká televize