• Zveřejněno: 26.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká republika, podle mluvčího Evropské komise, nebude vracet do Bruselu žádné peníze v souvislosti s auditem dotací pro Agrofert. Žádné totiž nedostala. Podle zpravodajství České televize Komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér Andrej Babiš (ANO) i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů ve střetu zájmů. Agrofert proto nemá od února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů, nárok na evropské dotace. Premiér Andrej Babiš závěry auditorů odmítl, zároveň ujistil, že Česká republika nebude žádné peníze vracet.

Agrofert sice od účinnosti novely zákona o střetu zájmů, podle Komise, žádal o stovky milionů z evropských programů, podle mluvčího Evropské komise Balázse Ujvariho, je ale Brusel nikdy neproplatil, protože o to české úřady nepožádaly.

„České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,“ řekl mluvčí Komise. Evropské financování funguje tak, že příjemce dotace dostává peníze od státu, který teprve dodatečně dostává peníze z Bruselu.

Komise nicméně bude, podle Balázse Ujvariho, dále řešit pouze některá z doporučení auditu, která zatím české úřady nevzaly v potaz. Bude se ovšem muset vypořádat i s výzvou klubu Evropské lidové strany, aby Unie České republice neproplácela žádné peníze z nového evropského rozpočtu. Šlo by o aplikaci spojující čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu.

Andrej Babiš po zveřejnění závěrů auditu jejich obsah odmítl, označil je za účelové a zmanipulované. V neděli zopakoval, že nemá kontakt se svou bývalou firmou Agrofert, a navíc, jako premiér, nemá vliv na poskytování dotací. Již dříve řekl, že Česká republika nebude žádné peníze do Bruselu vracet. Nesouhlas se závěry auditu dalo najevo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj zatím Česká republika dostala 59 procent dotací určených na programové období 2014 až 2020, ale smluvně zajištěno již je 99,3 procenta z celkově přidělených 622,8 miliardy korun.

  • Zdroj: Česká televize