• Zveřejněno: 03.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká republika odeslala Evropské komisi (EK) národní plán obnovy, na jehož základě může země čerpat přes 180 miliard z mimořádného fondu obnovy. Exekutiva Evropské unie má nyní dva měsíce na zhodnocení toho, zda plán odpovídá kritériím stanoveným pro využití peněz. Podle zpravodajství České televize Hospodářská komora ČR k tomu uvedla, že tuzemská vize vyčleňuje málo peněz na digitální agendu, zatímco podle ekologů pak na klima.

„Prezentace českého plánu navazuje na intenzivní dialog mezi Komisí a českými úřady v průběhu řady uplynulých měsíců,“ uvedli k tomu zástupci Evropské komise.

Brusel bude na základě plánů rozdělovat podstatnou část peněz z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur (19,1 bilionu korun), na jehož pokrytí začne v nejbližších týdnech vydávat první dluhopisy. EU se dohodla na celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz mířit na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci.

Plán, v jehož rámci chce Česká republika s využitím unijních peněz investovat až 200 miliard korun, česká vláda schválila v polovině května. Největší část peněz, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a zmíněný přechod ke klimaticky šetrnému hospodářství. Česká republika, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), požadavky splňuje, neboť jde na ekologické projekty 41 procent a na digitální 23 procent z celkové částky. Rozdělení peněz naproti tomu kritizovala Hospodářská komora ČR, ekologické organizace i místní samosprávy.

Komise nyní plán posoudí a převede do právně závazné podoby. Potom budou mít členské státy měsíc na jeho schválení, po němž může země začít čerpat peníze. Letos bude státům v rámci předfinancování projektů k dispozici až 13 procent z jejich celkové alokace.

  • Zdroj: Česká televize