• Zveřejněno: 24.11.2020

Společnost Deloitte vyhlásila nejrychleji rostoucí technologické firmy ve střední Evropě.

Ve 21. ročníku prestižní soutěže Deloitte Technology Fast 50 uspělo v hlavní kategorii hned 21 tuzemských firem.

Nejlepší z nich, kurýrní společnost Dodo, se mezi padesátkou středoevropských firem dostala na druhé místo. Celkovým vítězem žebříčku je polský výrobce obalů na míru Packhelp.

žebříčku je polský výrobce obalů na míru Packhelp.

Nejlepší, a tedy nejrychleji rostoucí česká firma DoDo za poslední čtyři roky zvýšila tržby o neuvěřitelných 8427 procent. A roste dál. „Loni jsme měli obrat čtvrt miliardy, letos to bude půl miliardy korun a v příštím roce cílíme na miliardu,“ potvrdil Seznam Zprávám šéf a spolumajitel DoDo Michal Menšík. Kromě českého trhu působí tato kurýrní služba, která vozí zboží pro velké e-shopy i on-line prodejce potravin a další společnosti, také v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku.

 

21 českých firem v žebříčku Fast 50

Dosavadní růst ji vynesl na druhé místo prestižní evropské soutěže vyhlašované tradičně společností Deloitte. Do padesátky se pak dostalo ještě dalších dvacet českých hráčů – nejvíc v historii soutěže. S růstem o 5535 procent za sledované období uspěla také brněnská firma UlovDomov, růst o 3389 procent si připsal i vyhledávač nábytku Favi a o 846 procent vyrostl třeba i výrobce telefonů pro nevidomé Blindshell.

„Každým rokem jsou české firmy v žebříčku zastoupeny stále silněji. Zároveň jsme zaznamenali velký kvalitativní posun jednotlivých společností. Zatímco v dřívějších ročnících se účastnily především společnosti, které implementovaly licencovaná řešení, aktuálně slaví úspěch firmy, které mají silný vlastní výzkum a vývoj. O úspěšné nápady je potom velký zájem i v cizině,“ říká Jiří Sauer, lídr programu Deloitte Technology Fast 50.

Kola pro celý svět

To potvrzují i úspěšné firmy z dalších kategorií. Společnost Deloitte totiž rozdala cen více. V kategorii Rising Stars ocenila firmy, které jsou zatím příliš mladé, aby podmínku čtyřletého působení na trhu splnily, ale i tak výrazně rostou. Tady si odnesla prvenství společnost FF Trader / FTMO.

V rámci kategorie Impact Stars, jež oceňuje společnosti, které vyvinuly unikátní a inovativní produkt, nebo poskytují služby s revolučním dopadem na trh, uspěl výrobce rámů na jízdní kola Festka. Společnost, jejímž investorem se nedávno stal známý tenista Tomáš Berdych, vyrábí ultralehké rámy na kola. I když ty nejlevnější stojí kolem tří set tisíc korun, zájem o ně je z celého světa. „Zákazník si u nás kolo nechává dělat, protože ví, co naše značka reprezentuje, a ví, že to dostane,“ říká Michael Moureček, spoluzakladatel Festky.

 

Jako Technologičtí lídři pak byli vyhlášeni šéfové firem Rohlik.cz, Footshop, Pilulka, Prusa Research nebo Zásilkovna.

„Letos jsme se zase výrazně posunuli o krok kupředu a vyhlášení výsledků zrealizovali prostřednictvím vysílání Seznam Zpráv, abychom tak úspěch českých firem v programu dále zviditelnili,“ připomíná Jiří Sauer.

zpravy.cz/clanek/prestizni-zebricek-deloitte-technology-fast-50-miri-do-finale-vysledky-uvedou-seznam-zpravy-130000
  • Zdroj: seznamzpravy.cz