• Zveřejněno: 31.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Mezi lidmi je po vynucené pauze v nakupování enormní množství peněz. Česká národní banka (ČNB) počká, až bude Česká republika proočkovaná, a pak peníze zdraží, řekl serveru Seznam Zprávy Byznys viceguvernér ČNB Marek Mora.

„Pokud bychom v červnu nebo srpnu zvýšili sazby o 0,25procentního bodu, tak to nemusí znamenat žádné drama. Pokud začneme naši měnovou politikou posouvat k normálu, neuděláme velkou chybu,“ avizuje ve videorozhovoru viceguvernér ŇB Marek Mora.

A Marek Mora, podle Seznamu Zprávy, není mezi sedmi členy bankovní rady ČNB sám, kdo o zvýšení základní reposazby mluví. Že čas zdražit peníze, které si od ČNB půjčují komerční banky, už přišel, předeslal guvernér Jiří Rusnok i další členové rady.

„Už docela jasně zaznívají signály, že čas pro návrat k normálu začíná,“ uvedl Marek Mora. „Když bude proočkována podstatná část obyvatelstva, podle posledních poznatků se zdá, že stačí i první dávkou, pak bych začal utahovat. Jestli to bude v červnu, nebo v srpnu, teď nelze říci,“ dodal.

V očkování však Česká republika zatím zaostává za průměrem Evropské unie. Kompletní vakcínu absolvovalo 13 procent obyvatel, první dávku má v sobě přes 3,7 milionu lidí.

Nastavením úrokových sazeb banka ovlivňuje množství peněz v oběhu. Aby ČNB ekonomiku podpořila, během prvních měsíců pandemie sazby třikrát snížila. Ještě v únoru byla dvoutýdenní reposazba, za kterou si u centrální banky půjčují komerční banky peníze, na 2,25 procenta. Po úderu pandemie ji banka během pouhých dvou měsíců srazila na současných 0,25.

Do zvyšování sazeb tlačí centrální bankéře i rostoucí ceny prakticky všeho – potravin, energie, pohonných hmot, cigaret atd. V dubnu byla meziroční inflace na 3,1 procenta. Výše, než se čekalo, a mimo toleranci ČNB. Zdražování však podle Mory za pár měsíců skončí.

„Současná inflační vlna bude dočasná. Bude trvat několik měsíců. Velké ekonomiky se začínají otevírat, Čína, Spojené státy. Vzniká tam poptávka po různých materiálech, čipech, které se používají v autech, elektronice. Když čipy nejsou, nejsou ani výrobky, a to žene ceny nahoru. Ale ony zase budou, tlak na zvyšování cen se zase zmírní,“ předpovídá Marek Mora.

Vyšší ceny se objevují i na jídelních lístcích, u kadeřníků či wellness. Podle Marka Mory zdraží, protože čekají velkou poptávku. „Je možné, že na začátku poženou ceny více, než je zdrávo. Ceny vyletí. Ale až prvotní nasycení pomine, tak se to trochu ztlumí. Ve střednědobém horizontu si s tím ČNB poradí, občan nemusí mít strach, že by se inflace vymkla kontrole,“ konstatoval Marek Mora.

Až ČNB sazby zvedne, ať už to bude v červnu, nebo v srpnu, neovlivní tím inflaci právě teď. Přesto ji nemůže ignorovat, upozorňuje Marek Mora, který dodal, že současným rozhodováním ČNB cílí na inflaci v horizontu roku, rok a půl. „Ale kdybychom ignorovali současný inflační vývoj, tak by se nám mohlo stát, že by se začal přelévat do trvalého stavu a to nechceme,“ uvedl Marek Mora.

Zatímco loni na jaře sazby ČNB sestřelila natřikrát v rychlém sledu, nahoru půjdou pozvolna: „Nedovedu si představit, že ten první krok bude větší než o 0,25 a bude pravděpodobně v červnu nebo srpnu. Pokud nenastane nějaká černá labuť,“ dále uvedl Marek Mora.

  • Zdroj: Seznam Zprávy