• Zveřejněno: 11.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Do růstu spotřebitelských cen v České republice se v květnu promítlo především zdražení potravin. Vepřové maso, uzeniny, zelenina, ovoce, cukr či mouka stály více než před rokem. Zpravodajové České televize proto srovnali ceny vybraného ovoce a zeleniny v Česku a v Belgii. Došli k závěru, že ve vybraných položkách už Česká republika evropské ceny dohnala.

cen v Česku a v Belgii

Podle zpravodajství České televize jsou to právě regály s produkty českých i evropských zemědělců, kde je postupné zdražování patrné asi nejvíce. Například v obchodě na pražském Barrandově stálo kilo červené papriky 80 korun, půl kila balených rajčat – v akci – 30 korun. Půl kila hroznového vína vyšlo na 70 korun a půl kila citronů na 40 korun.

Stejný nákup, ve stejném řetězci, tentokrát ale v Belgii. Tedy v zemi, která i statisticky vychází jako jedna z nejdražších zemí v Evropě. Podle dva roky starého průzkumu místního ministerstva financí je právě Belgie o devět procent dražší než Francie a o 13 procent dražší než Nizozemsko či Německo.

Červená paprika tu vyšla v přepočtu stejně jako v České republice, hroznové víno o korunu levněji, citrony pak o osm korun levněji na kile. Největší rozdíl byl u rajčat. V Belgii vyšla na 27 korun, jednalo se však o cenu za kilogram. 

Česká republika tak cenami v obchodech dohnala Evropu, o příjmech se to ale říct nedá, uvedl zpravodaj České tlevize v Bruselu Lukáš Dolanský. Průměrný příjem činí v Belgii v přepočtu 88 tisíc korun. V České republice činila mzda v prvním čtvrtletí v průměru 34.077 korun. Belgičan si tak v průměru může koupit uvedeného zboží 2,5krát více než Čech.

  • Zdroj: Česká televize