• Zveřejněno: 28.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká národní banka (ČNB) rozhodla, že ponechá limity pro poskytování hypoték beze změn. Ceny bytů v České republice však považuje za nadhodnocené, a to v průměru o osmnáct procent, ve vybraných lokalitách pak dokonce až o čtvrtinu. Zároveň uvedla, že bankovní sektor je podle zátěžových testů i po pandemii vysoce odolný, a to i díky silné kapitálové vybavenosti. Více peněz však budou odvádět finanční instituce do rezerv na ochranu úvěrového trhu.

Česká národní banka ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 90 procentech. Zároveň nepovažuje nyní za nezbytné obnovit další dva limity pro poskytování hypoték a ani zpřísňovat jiné parametry pro poskytování hypoték. ČNB zároveň ale poskytovatele hypoték upozornila na to, že považuje úvěrové standardy za „hraničně uvolněné“.

„Hypotéky jsou v zásadě poskytovány vysokopříjmovým domácnostem, takže míra rizika v tomto směru se nějak dramaticky nezvyšuje,“ komentoval pro Českou televizi trhy s hypotékami guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Loni v červnu centrální banka zrušila u posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Předtím v dubnu zrušila limit poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI).

Pokud by se podmínky poskytování úvěrů rozvolňovaly a zvyšovalo by se riziko, tak by, podle Jiřího Rusnoka, centrální banka byla nucena omezení vyhlásit. Nejdříve to ale očekává až na podzim. „Banky se podle našich analýz chovají velmi zodpovědně,“ prohlásil guvernér ČNB v pořadu Byznys ČT24.

„Já myslím, že na zpřísňování je ještě brzy, úrokové sazby v současné době rostou vzhůru, ČNB oznámila, že pravděpodobně pokud ne v červnu, tak hned po prázdninách sazby zvýší, pravděpodobně tento rok dvakrát, což by mělo mít za následek zpomalení hypotečního boomu a ochlazení hypotečního trhu,“ avizoval analytik finančně poradenské společnosti Patron Daniel Horňák.

Kdy přesně se bude zvyšovat základní úroková sazba, guvernér ČNB Jiří Rusnok ještě neví. „Ta debata bude o vážení malých detailů, sazby půjdou nahoru postupně, jestli začneme v červnu nebo srpnu, to teď neumím říct,“ popsal Jiří Rusnok.

ČNB zároveň konstatovala, že ceny nemovitostí loni a v prvních měsících letošního roku navzdory pandemii svižně rostly. ČNB odhaduje, že v České republice jsou ceny u bytů nadhodnoceny v průměru o osmnáct procent a ve vybraných lokalitách, s vysokým podílem těch investičních, dokonce až o čtvrtinu.

Zpráva ČNB dále uvádí, že významným zdrojem systémových rizik v ekonomice je opakované roztáčení spirály mezi dluhovým financováním nákupu rezidenčních nemovitostí a jejich rychle rostoucími cenami.

„Rostoucí koncentrace úvěrů spojených s financováním nemovitostí je tak pro domácí bankovní sektor jedním ze strukturálních rizik. Podíl hypoték na úvěrech soukromému nefinančnímu sektoru se blíží jedné polovině a v porovnání s ostatními zeměmi EU je tato koncentrace nadprůměrná,“ upozornila ČNB.

ČNB zároveň dodala, že - ve srovnání s cenovým dnem z konce roku 2013 - ceny nemovitostí jsou v České republice vyšší zhruba o sedmdesát procent.

Podle předsedy představenstva Hypoteční banky Jiřího Feixe jsou v současnosti nemovitosti mírně nadhodnoceny a častěji se stává, že odhadci danou cenu domu nepřisoudí. Způsobené to je podle něho především rychlým zvyšováním cen. „Předpokládám, že pokud se ta cenová úroveň stabilizuje, tak by se to mohlo zase zlepšit,“ myslí si Jiří Feix.

  • Zdroj: Česká televize