• Zveřejněno: 08.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského prosince, vyplývá z údajů, které, podle zpravodajství České televize, zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl oproti březnu téměř o devět tisíc na 297 876, zatímco počet volných míst stoupl o 4500 na 343 407. Množství míst vzrostlo i ve srovnání s loňským dubnem, a to o více než deset tisíc. Meziročně přibylo skoro 44 tisíc nezaměstnaných.

Situace na trhu práce je, podle analytiků oslovených Českou televizí, příznivá díky podpoře vlády. Proto také pokles nezaměstnanosti byl totiž, ve srovnání s předchozími roky, znatelně menší, upozorňují ekonomové.

„Český trh práce evidentně nadále prochází pandemií bez větší viditelné újmy. Dubnový pokles nezaměstnanosti byl přesto znatelně slabší, než bývá v této roční době obvyklé,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Kromě pokračujících vládních programů na podporu zaměstnanosti lze příznivý vývoj na trhu práce přičíst i kondici, ve které pracovní trh do pandemie vstupoval, odolnosti českého průmyslu, ale i odlivu zahraničních pracovníků.

„Je až s podivem, jak český trh práce zůstává stabilní a lidé ze služeb zasažených pandemií se poměrně pružně přesouvají do jiných oborů. Samozřejmě je nízká nezaměstnanost do jisté míry nadopovaná vládními penězi, které mnohdy udržují i místa, jež by při přirozeném vývoji ekonomiky zanikla,“ uvedla ekonomka investiční skupiny LOGeco Jana Mücková. Očekává, že nezaměstnanost do budoucna pozvolna poroste. „Nezaměstnanost se bude letos pohybovat okolo pěti procent, což není pro ekonomiku žádná katastrofa,“ dodala.

Podle Víta Hradila se ovšem i v nadcházejícím období bude situace na trhu práce zlepšovat. „Vládní programy podle našeho odhadu budou postupně prodlužovány, jelikož se volební cyklus blíží k termínu parlamentních voleb, a umožnění nárůstu nezaměstnanosti by se jako moto v předvolební kampani příliš dobře nevyjímalo,“ uvedl. Pokles nezaměstnanosti podle něj podpoří i znovuotevírání řady sektorů ekonomiky a teplejší počasí.

I podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy údaje samy o sobě zakrývají skutečnost, že stále poměrně nízká úroveň míry nezaměstnanosti je výsledkem masivní podpory trhu práce na dluh z veřejných rozpočtů. „České veřejné rozpočty platí v rámci programů typu Antivirus lidi, kteří nepracují naplno, zatímco právě ve stavebnictví, kde by naplno pracovat mohli – a stát by tak nemusel za jejich mzdu utratit ani korunu –, se pracovní síly nedostává. Tato situace není už střednědobě udržitelná,“ konstatoval.

„Ekonomika stagnuje, veřejné dluhy rostou rychleji než nedůvěra ve vládu, ale nezaměstnanost se stále drží velmi nízko. Čím déle bude tento ekonomický nesmysl pokračovat, tím horší pád do krize nás čeká,“ vyslovil svá varovná slova výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Podle generálního ředitele české pobočky poradenské společnosti Randstad Jaceka Kowalaka zahýbalo pracovním trhem rychlé nasazení moderních technologií do firem. „Na jedné straně otevřelo dveře ke vzniku nových pozic a zvýšilo již tak rostoucí poptávku po lidech s technickým zaměřením, na straně druhé pak snížilo poptávku po některých typech pracovníků. Zároveň zkušenost z pandemie otřásla jistotami lidí a nyní pozorujeme poměrně silný trend neochoty kvalifikovaných lidí měnit práci,“ prohlásil.

  • Zdroj: Česká televize